22
Mayıs
2024
Çarşamba
SÖKE - AYDIN

Çiftçilerden su eylemi

Aydın'da yaşanan su sıkıntısı bugün eyleme dönüştü. Söke ilçesinde yüzlerce çiftçi, kendilerine suyun yetersiz verildiğini iddia ederek eylem yaptı. Söke-Milas kara yolunda toplanan çiftçiler önce yolu trafiğe kapattı ardından gömleğini çıkarıp ateşe verdi.

Baraj kapakları açılmasına rağmen Söke'ye ulaşmayan su, Sökeli üreticiyi isyan ettirdi. Günlerdir yükselen tansiyon, Söke Ovası Sulama Birliği önünde eyleme dönüştü. Söke Ovası Sulama Birliği'nin yaşanan su sıkıntısıyla ilgili gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısı eyleme dönüştü. Baraj kapakları açılmasına rağmen Menderes havzasının en sonunda yer alan Söke Ovası'na yeterli su gelmediğini ve Koçarlılı çiftçilerin kaçak su kullandığını iddia eden Sökeli çiftçiler eylem yaptı.

Sabah saat 09:00'da Söke Ovası Sulama Birliği'nde yapılan bilgilendirme toplantısına bin civarında çiftçi katıldı. Söke Ovası Sulama Birliği ve Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi; toplantıda istatistik bilgi vererek, Söke'ye yeterli suyun ulaşmadığını bu nedenle Söke Ovası'nda sulama yapılamadığını söyledi. Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman da konuşmasının ardından gömleğini çıkarıp eylem başlattı. Hulusi Tanman'a destek veren üreticiler gömleklerini yakarken, Söke-Milas kara yolunu bir buçuk saat trafiğe kapattı. Gömlek yakma eylemine Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek, belde belediye başkanları da katıldı. Gömleklerini yakan gurup kendilerine destek veren çiftçilerle birlikte yürüdü. Kalabalık, Aydın Valisi Mustafa Malay ve DSİ Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap'ın Söke'ye gelmesini talep etti.

Olay yerine gelen Kaymakam Celil Ateşoğlu ve İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Serin saatlerce yolu trafiğe kapatan üreticileri yolun trafiğe açılması için ikna etmeye çalıştı. Tahammülleri kalmadığını belirten eylemciler ise Söke Ovası'nın afet kapsamına alınmasını, pamuk üreticisinin borçlarının faizsiz ertelenmesini ve suyun adaletli dağıtılmasını istedi. Kaymakam Celil Ateşoğlu, yaptığı konuşma ile eylemcilerin dağılmasını istedi. Yaklaşık bir buçuk saat kapalı tutulan yol daha sonra ulaşıma açıldı.

Olayla ilgili başlatılan tahkikat sürüyor.
iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2007 Cuma 16:34:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?