20
Mayıs
2024
Pazertesi
SÖKE - AYDIN

Dünya Kadınlar Günü kutlamaları

8 Mart Dünya Kadınlar günü Aydın'da düzenlenen değişik etkinliklerle kutlandı. 

Kutlamalarda amaç aynı olsa da kadınlar kendi günlerinde de birlik olmadı. Siyasi parti, sendika ve değişik kurum ve kuruluşlar değişik etkinliklerle kadınların gününü kutlamaya çalıştı. 

Sabah saatlerinde Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan etkinliklerin ardından, sendika ve siyasi partiler kutlamalarına değişik etkinliklerle devam etti. Her yıl olduğu gibi gelir düzeyi iyi ve sosyal haklarına kavuşmuş kadınlar günlerini kutladı, zor durumda olan bayanların ise günlerinden haberi bile olmadı. 

Atatürk Meydanı'nda düzenlenen etkinliklere kadın dernekleri, baro ve sivil toplum örgütleri yoğun ilgi gösterdi. Kurumlar tek tek Atatürk anıtına çelenk sundu. '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' ile ilgili basın açıklaması yapan Aydın Barosu Kadın ve Çocuk Haklarını Koruma Komisyonu Başkanı Av. Neşe Menderes bu günü; Haklarına, emeğine, bedenine ve kimliğine sahip çıkmak, eşitsizliği ayrımcılığı, ataerkil yapı içerisinde boyun eğmişliği ortadan kaldırmak için kutladıklarını söyledi. 

Açıklamasında kadınların TBMM'deki temsil oranının düşüklüğünden de dert yanan Menderes “Türk kadını, pek çok dünya kadınından önce, seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. 1934 yılında mecliste kadın vekil oranı yüzde 21 iken, maalesef bugün bu oran yüzde 4.4'tür. Bu oranın yükselmesi gerekir” dedi. 

Atatürk Meydanı'ndaki törenin ardından Siyasi Partiler ve Sendikalar da ayrı ayrı düzenledikleri toplantılarla kadınlar gününü kutladılar. Demokratik Sol Parti (DSP) Aydın Kadın Kolları tarafından düzenlenen etkinliklerde ise parti binasında toplanan bayanlara, kırmızı karanfiller verildi. Ayrıca parti merkezinde DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in mesajı okundu. DSP Aydın Kadın Kolları Başkanı Ferah Üşenmez, demokrasinin kadın özgürlüğü ile orantılı olduğunu belirterek “Kadın ne kadar özgürse demokrasi o kadar güçlüdür. Bu nedenle kadınlarımızın laik, demokratik, çağdaş Cumhuriyet'le birlikte elde ettiği hak ve kazanımlarını, siyasal karar mekanizmalarında rol alarak daha da güçlendirmeleri gerektiğine inanıyorum” dedi. 

Aydın merkez ve ilçelerinde kutlamalar gün boyu değişik etkinliklerle devam etti.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2008 Cumartesi 17:19:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?