18
Mayıs
2024
Cumartesi
SÖKE - AYDIN

İşadamları Suriye’den döndü

İŞADAMLARI SURİYE’DEN DÖNDÜ

Ege ve Akdeniz Bölgesi Genç İş Adamları Dernekleri Federasyonu (EGAFED) tarafından organize edilen Suriye gezisine 40 kişiden oluşan iş adamları katıldı. Geziye Söke’den EGAFED Başkanı Efkan Ceylan, Söke Genç İş Adamları Derneği (SÖGİAD) Üyeleri Oktay Karabıyık, Hüseyin Kabasakal, Mehmet Yabancı ve Feyzullah Aydın katıldı.

İş Gezisi kapsamında Suriye Halep, Şam ve ayrıca Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bölgelerin ekonomik ve ticari yapıları incelendi, sektör ziyaretleri ile birlikte ticari toplantılar gerçekleştirildi. Gezinin dördüncü gününde Şam Adra Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi olmak üzere sektör temsilcileri ile düzenlenen toplantının ardından O.S.B turu gerçekleşti.

Gerçekleşen Suriye gezisi ile ilgili EGAFED Başkanı Efkan Ceylan yaptığı değerlendirmede, Suriye arasında uzun yıllar devam eden siyasi sorunların gölgesinde kalan ekonomik ilişkiler, son yıllarda artmaya başladığını söyledi. Tarih boyunca ticari olarak birbirini besleyen Anadolu ve Suriye coğrafyalarının yeniden bir ticari canlanma ve işbirliği fırsatı yakaladığını söyleyen EGAFED Başkanı Efkan Ceylan; “Suriye için serbest piyasa ekonomisini uzun süre uygulamış, uluslararası deneyim, bilgi birikimi ve teknolojiye sahip bir özel sektörü olan, AB üyeliğine aday Türkiye gibi bir sınır komşusuna sahip olması büyük bir fırsattır” dedi.

Türkiye ile Suriye arasında halihazırda 1 milyar 750 milyon dolarlık bir ticaret hacminin söz konusu olduğunu belirten Efkan Ceylan; Türkiye’nin Suriye’ye ihracatı 1 milyar 110 bin dolar, ithalatı ise 640 milyon dolardır. Suriye ile olan ihracatımızın ana kalemleri; çimento, hayvansal ve bitkisel yağlar, demir-çelik, makine, elektrikli cihazlardır. Suriye’den ithalatımızın ana kalemleri ise petrol ürünleri, mineral yakıtlar ve yağlar, pamuk ve alüminyumdur. İki ülke arasındaki ticaret her geçen gün gelişmekle beraber yine de yeterli değildir. İki ülkenin ticaret hacminde hedef 5 milyar dolar olmalıdır. Ülkeler arasındaki siyasi ve diplomatik ilişkiler geliştikçe ticaret de gelişecektir. Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının kaldırılması, Halep – Mersin arasındaki tren seferleri ve Mersin – Lazkiye arasındaki feribot seferleri; ticaretimizin gelişmesi için atılmış çok önemli adımlardır. Bir diğer olumlu durum ise iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’dır. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, yalnızca ticari ilişkiler değil yatırım imkanları da artmıştır” diye konuştu.

İŞADAMLARI SURİYE’DEN DÖNDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2010 Perşembe 15:28:01
Güncelleme :22 Nisan 2010 Perşembe 15:39:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?