20
Mayıs
2024
Pazertesi
SÖKE - AYDIN

Kanadı kırılan leylek için seferberlik

Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Çalı Köyü'nde elektrik çarpması sonucu kanadı kırılan bir leyleğin tedavisi için köylüler ve çevreciler seferber oldu. Çevreciler tarafından korumaya alınan kanadı kırık leylek, veterinerlik fakültesinde tedavi altına alındı. 

Leylek operasyonu, bu konudaki çalışmalarıyla tanınan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD)'ne yapılan bir ihbarla başladı. EKODOSD'u telefonla arayan Söke'nin Çalı Köyü Muhtarı, köylerindeki bir leyleğin elektrik çarpması sonucu yaralandığını ve uçamadığını belirterek, dernek yetkililerinden yardım istedi. Yardım talebi üzerine EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ve dernek üyelerinden Nuray Çelik ve Mustafa Kurt'tan oluşan doğal yaşam acil yardım ekibi Kuşadası'ndan yola çıkarak hemen Söke'nin Çalı Köyü'ne ulaştı. İlk incelemede elektrik çarpan leyleğin kanadındaki kemiği tamamen kırılmış ve bazı bölgeleri de yanmış durumdaydı. Hemen koruma altına alınan leylek, EKODOSD üyesi veteriner Didem Eren'in kliniğine götürüldü. Leyleğin kanadının bir hafta önce kırıldığı ve yarada kurtlanmaların başladığını belirten Veteriner Didem Eren, leyleğin yarasında bulunan kurtları ve hasarlı dokuları temizledi. Antiseptik ve merhemleri sürerek, ilk yardım bakımını yaptı. Yapılan ilk müdahalenin ardından leylek, EKODOSD yönetimi tarafından Kuşadası Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliğine teslim edildi. Buradan bir araçla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi(ADÜ) Veterinerlik Fakültesi'ne gönderildi. 

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Leyleğin Aydın'da yapılacak tedavisinin ardından, yaz-kış bakılabileceği leylekleriyle ünlü Avşar Köyü'ne götürmek istediklerini söyledi. Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi, leyleklerin yaşamlarını tehdit eden en önemli nedenlerden birisinin elektrik direkleri olduğunu belirterek," Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) olarak WWF-Türkiye (Doğal hayatı Koruma Vakfı) ve Avşar Leylekleri Koruma Çalışmaları için işbirliğine girdik. Avşar Köyü Muhtarlığı da bu çalışmalara destek veriyor. Ayrıca Avşar Köyü İlköğretim Okulu Müdürlüğüyle yapmış olduğumuz işbirliği sonucunda, okul öğrencilerinden oluşan gönüllü grubu leyleklerin hareketlerini sürekli izlemekte ve kayıt altına almaktayız. Bu çalışmalar kapsamında elektrik direklerinde tehlike altında olan leyleklerin daha iyi korunması ve üremeleri için, Avşar Köyü'nde yapay leylek platformları dikmeye başladık " dedi.

.
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 09:33:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?