31
Mayıs
2024
Cuma
SÖKE - AYDIN

Pamuk üreticisinde derin bekleyiş

Her yıl artan maliyetlerin yanında geçen yıl yaşanan kuraklıkla beli bükülen pamuk üreticisi, devletten destek bekliyor. Söke Ziraat Odası, Tariş, Söke Ticaret Borsası, Ege Çiftçiler Derneği ve Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan maliyet hesabına göre 1 kilo pamuğun 1,30 YTL’ye mal edildiği ortaya kondu. Piyasalarda pamuk fiyatının 0,70 ile 0,80 Ykr dolayında seyretmesi üreticiyi kara kara düşündürüyor. Tarım kanununda yer alan ancak uygulamaya bir türlü geçemeyen fark ödeme desteklemeleri ile 0,50 Ykr’lik destekleme priminin hükümet tarafından verilmesi ve maliyetin kurtarılması gerektiği vurgulanıyor.


“BU YIL VERİM GÜZEL, ANCAK ÜRETCİ FİYATLARDAN ENDİŞELİ”
Toplam 450 bin dekarlık Söke Ovası’nda bu yıl 320 bin dekar civarında pamuk ekili alan bulunurken; Söke Ovası Ege Bölgesi’nin toplam pamuk üretiminin yüzde 50’sini karşılayacak. Türkiye’nin pamuk ihtiyacı 1 milyon 600 bin ton olarak belirtilirken, Türkiye’de toplam 600 bin ton civarında üretim gerçekleşiyor. Pamukta dışa bağımlılığın yok edilmesi ve pamuk üretiminin sürdürülebilirliği için Türk pamuk üreticisinin dünya çiftçileri gibi desteklenmesi isteniyor.


Diğer taraftan son yağışlar Söke’de pamuğu etkilemedi. Belli bölgelerde hafif beneklenen pamuktan ve pamuğun bu yılki veriminden oldukça memnun olan Sökeli üretici Tariş tarafından açıklanacak taban alım fiyatını ve hükümet tarafından verilecek destekleme primini bekliyor.


Türkiye’de tarımın devlet tarafından kerhen desteklendiğini ve tarım politikalarının yanlış olduğunu dile getiren Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek; açıklanacak destekleme prim miktarının kesinlikle üreticinin maliyetini karşılar durumda olması gerektiğini söyledi. Havza bazlı üretim ve destekleme politikasının devlet tarafından uygulanması gerektiğine dikkat çeken Örnek; “Akıllı tarım politikaları oluşturulmadığı takdirde çiftçi sosyal patlamalara doğru sürüklenecek. Üretici belirsizliklerden kurtarılmalı. Beyaz pamuğumuz karartılmamalı. Önlemler alınarak pamuk üretimin devam ettirilmesi ve dışa bağımlılıktan Türkiye’nin kurtarılması gerekiyor” dedi. Pamukta maliyet hesabının ortada olduğunu belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek; “Hükümetimiz maliyeti ortaya koyan kurumlara güvenmiyorsa 100 dönüm tarla verelim kendileri üretim yapıp gerçeği görsünler” ifadelerine yer verdi.
Söke Ticaret Borsası olarak tekstil, iplik sektörlerinin içinde bulunduğu şartları bildiklerini buna bağlı olarak pamuk üretiminin de sıkıntılı dönem yaşadığını belirten Bertan Balçık, pamuk üreticilerinin desteklenmesi konusunda çiftçilerin haklı mücadelesini desteklediklerini ifade etti. Balçık, 1,30 YTL pamuk maliyetini, gerekli olan destekleme miktarının en az 0,50 Ykr olması gerektiğini Ankara’ya giderek ilgili Bakanlara anlatacaklarını söyledi. Balçık, kendilerine TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da Ankara ziyaretinde destek vereceğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 17:09:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?