16
Haziran
2024
Pazar
SÖKE - AYDIN

Serçinli halkının su çilesi

Aydın'ın Söke İlçesi'ne bağlı Serçin Köyü'nde kadınlar, yaklaşık 80 yıldır devam eden su sıkıntısından dert yanıyor. 

Köyde bulunan su kaynaklarının kuruması ve bazı su kaynaklarına, yakında bulunan gölün tuzlu sularının karışmasından sonra içme suyu sıkıntısı yaşanılan Serçin Köyü'nde sıkıntı had safhaya ulaştı. Köy meydanında bulunan bir çeşmeden sıraya girerek su dolduran kadınlar, hallerinden bezmiş durumda. Köy meydanına 2 yıl önce bağlandığı belirtilen tatlı su çeşmesinden zaman zaman suyun kesildiğine dikkat çeken köylüler, yaz aylarının köyde kabusa dönüştüğünü belirterek yetkililerden yardım istedi. Kadınlar, günün her vakti içme suyu olarak doldurdukları bidonları sırtlarında ve eşeklerle evlerine taşımak zorunda kalırken, köyün en yaşlıları su sıkıntısının kendilerini bildikleri günden bu yana devam ettiğini söyledi. Köye, başka yerlerden gelin gelen bayanların yaşanan su sıkıntısı nedeniyle köye geldiklerine pişman olduklarını belirten kaynana adayları, yaşanan sıkıntı nedeniyle köye kimsenin kız vermediğini söyledi. 

Susuzluk nedeniyle en temel ihtiyaçlarını bile gideremediklerini ve temizlik yapamaz olduklarını ifade eden Serçinli kadınlar, "Ne evlerimizi temizliyebiliyoruz, ne de sağlıklı bir banyo yapabiliyoruz. Her gün hastalanma endişesi ile yaşıyoruz. Kimse köyümüze kız vermek istemiyor. Pazar günü mübarek Ramazan ayı başlıyor. Temizlik yapamadan nasıl ibadet yapacağız. Bari yetkililer Ramazan boyunca köyümüze su göndersin. Ancak bu sorunun kısa sürede çözülmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Yaşanan sorunu defalarca yetkililere aktarmalarına karşın bir türlü çözülmediğini belirten Köy Muhtarı Aşkın Karadayı, sözünü tutmayan siyasilerin kendisini köylülere karşı mahcup ettiğini söyledi. Aydın İl Genel Meclisi'nin Sökeli üyesi Akif Pala ise, sorunun çözümü için çalışmaların devam ettiğini kaydederek, "Serçin Köyü'ne suyun ulaşması için projelerimiz hazır. İhale yapılmayı bekliyor. 40 kilometre mesafedeki Akçakaya Köyü'nden getirilecek su hattı, pamuk ekim sahaları içinden geçirilecek. Bu durum sıkıntıya neden oluyor. 3 yıldır devam eden proje çalışmalarını en kısa sürede tamamlamaya çalışıyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2006 Salı 23:58:12
Güncelleme :20 Eylül 2006 Çarşamba 07:52:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?