23
Mayıs
2024
Perşembe
SÖKE - AYDIN

Söke üreticisi arıcılığa yöneldi

Aydın’ın Söke İlçesi’ne bağlı Güllübahçe Beldesi’nde pamuk üretiminden vazgeçen çiftçiler, arıcılık ve bal üretim kursu almaya başladı.

Türkiye’nin en önemli pamuk üretim merkezlerinden Söke’de, pamuk üretiminden vazgeçen çiftçiler alternatif ürün arayışına girdi. Güllübahçe Beldesi’nde halktan gelen talep üzerine Halk Eğitim Merkezi tarafından bayanlar için el sanatları, erkekler için de açılan arıcılık ve bal üretim kursları açıldı.

Kurslara yoğun ilgi gösteren ve başarıyla tamamlayan çiftçilere, düzenlenen törenle sertifikaları Aydın Valisi Mustafa Malay tarafından verildi.

Kursa katılan yaklaşık 50 kişiden sadece 4’ünün arıcılık yaptığını belirten Güllübahçe Belediye Başkanı Yılmaz Salbaş, "Söke ve çevresinde 4 yıl öncesine kadar herkes geçimini pamuk üretiminden sağlardı.

Kendimiz de çalışmamıza rağmen 4 yıldır hiç kimse yaptığı masrafı bile kurtaramadı. Bu nedenle halk bir arayış içine girdi. Daha fazla zarar etmemek için alternatif arıyoruz. Bundan sonra pamuk ekmek yerine arıcılık yapacağız" dedi.

Aydın Ziraat Odası Başkanı Arif Gürdal ise, il genelinde pamuk ekim alanlarında yaklaşık yüzde 35 oranında azalma olduğunu kaydederek, önümüzdeki sezon da zarar edilmesi halinde Aydın’da kimsenin pamuk ekmeyeceğini belirtti.

Beldedeki çiftçiler adına konuşan Arif Özcan, "Bu topraklarda yaklaşık 50 yıldır sadece pamuk üretimi yaparız. Bayan erkek ayrımı olmaksızın aylarca tarlada çalışırız. 7 yıldır zarar ediyoruz. Pamuktan ümidimizi kestik.

Bundan sonra hayvancılık ve arıcılık yaparak geçimimizi sürdüreceğiz. Bayanlarımız da tarlada çalışmak yerine kurslarda öğrendikleri el sanatlarıyla aile bütçesine katkı sağlayacaklar" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2005 Çarşamba 14:09:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?