27
Mayıs
2024
Pazertesi
SÖKE - AYDIN

Verem Savaş Haftası etkinlikleri

Her yıl Ocak ayının ikinci haftasında gerçekleşen Verem Haftası, etkinliklerinde hastalığa karşı dikkat çekilirken, hafta boyunca vatandaşlar Vereme karşı bilinçlendiriliyor. Dünyada Her yıl 8,9 milyon insanın yakalandığı ve 1.6 milyon civarında insanın hayatını kaybetme nedeni olan Verem halen dünyanın en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor.

Söke Verem Savaş Dispanseri Aydın ilinde 3. büyük dispanser olma özelliği taşırken; Söke ile birlikte Kuşadası ve Didim ilçelerinde kış aylarında 250 bin, yaz aylarında ise 500 bin civarında nüfusa hizmet veriliyor. Söke-Kuşadası-Didim üçgenine hizmet veren Söke Verem Savaş Dispanseri’nden edinilen bilgiye göre; 2008 yılında bölgede toplam 95 verem hastası bulunduğu, bu hastalardan 37’sine yerinde tedavi uygulaması yapıldığı belirtildi.

Verem tedavisi hastalara tamamıyla ücretsiz gerçekleşirken, hasta yakınlarının kontrolleri de yine ücretsiz gerçekleşiyor. Hasta yakınlarının kontrolü sonucunda 2 kişiye verem teşhisinin konulduğu öğrenildi. Yetersiz sayılabilecek personelle 2 doktor, 4 hemşire, 1 laborant ve 1 röntgen uzmanı görev yapıyor. Söke Verem Savaş Dispanseri, Aydın Verem Savaş Derneği Dispanseri ile birlikte zaman zaman mobil taramalar gerçekleştirerek, iş ve sektör sağlık taramaları yapıyor. Söke Verem Savaş Dispanseri’nin 2008 yılı verilerine göre; tüberküloz basilinin saptanmasında uygulanan balgam incelemelerinde 1402 kişinin kontrolden geçtiği, yine 2008 yılında 7573 röntgen ve mikrofilm çekildiği öğrenildi.

Bu yıl 4 Ocak’ta başlayıp, 11 Ocak tarihinde sona erecek Verem Haftası nedeniyle ilçe okullarında Verem ile ilgili olarak bilgilendirme seminerleri ve toplantıları da gerçekleştiriliyor.
Söke Verem Savaş Dispanseri Başhekimi Erdost Aydoğdu; “Disiplinli bir tedavi süreci isteyen verem hastalarına doğrudan ve gözetimli tedavi uygulanıyor. Söke Şehir Merkezi’nde bulunup merkeze gelemeyen hastalarımızın adreslerine giderek tedavi çalışmaları yapılırken, şehir sınırları dışındaki hastalarımıza sağlık ocaklarındaki sağlık çalışanlarımız aracılığı ile ulaşıyoruz. Şikayet ve belirtileri gören vatandaşlarımızın kesinlikle sağlık kurumları ve Verem Savaş Dispanserlerine başvurmalarını istiyoruz” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 15:36:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa enes çiftçi IP: 88.224.191.xxx Tarih : 19.01.2009 21:05:21

çok güzel bir yorum.veremle ilgili bilgi veiyoril