19
Mayıs
2024
Pazar
SÖKE - AYDIN

Yeşilbaşlı ördek seferberliği

SÖKE’DE YEŞİLBAŞLI ÖRDEK SEFERBERLİĞİ

Söke’de yeşilbaşlı ördek seferberliği yaşandı. Söke Ovası’nda çiftçilik yapan ve aynı zamanda Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) yönetim kurulu üyesi de olan Abdullah Kavak, tarlasına ektiği arpaların içine bir kuşun düştüğünü gördü. Kuşun yanına gittiğinde bunun yeşilbaş ördek olduğunu ve kanadının iç kısmından yaralandığını tespit etti. Kavak, yeşilbaşlı ördeği alarak çiftliğine getirdi. Kanadındaki yarayı temizleyerek, pansuman eden Abdullah Kavak’ın gözetiminde olan yeşilbaş ördek 10 gün sonra iyileşti. İyileşen yeşilbaş ördek tekrar doğal yaşam alanı olan azmak kenarından suya bırakıldı.

Doğaya, kuşlara ve hayvanlara düşkünlüğüyle tanınan Abdullah Kavak isimli doğa dostu çiftçi, “ EKODOSD’a üye olduktan sonra yaşam felsefemde çok değişiklikler oldu. Doğaya farklı bir açıdan bakmaya başladım. Doğanın bir bütün olduğunu, her canlının doğada bir görev yaptığını, ekolojik dengenin bozulmaması gerektiğini anladım. Göllerin, nehirlerin, suyun, hayvanların ve kuşların korunması için elimden gelen gayreti göstermeye kararlıyım. Bu yeşilbaş ördek 10 gün önce tarlama düştü. Gözlerindeki ifade sanki benden yardım istiyor gibiydi. Üzerinde tabiatın bütün renkleri vardı sanki. Tedavi ederek, doğaya tekrar bıraktım. Onun yaşaması ve tekrar doğada uçması bende büyük bir mutluluk yarattı ” dedi.

YEŞİLBAŞ ÖRDEK (Anas piatyrhynchos):

Yeşil baş, yüzücü veya bataklık ördeklerinin en iyi bilinenidir. Yeşilbaşlar yaklaşık olarak 60-65 santim uzunluğundadır. Erkekleri, parlak bir yeşil renkteki başları, beyaz yakaları ve kuyruklarının üzerindeki kıvırcık tüylerin kadife gibi siyah rengiyle güzel kuşlardan sayılır. Dişi yeşil-baş aksine alelade bir kahverengi kuştur. Bununla beraber erkeği gibi onun da her kanadının üzerinde parıltılı mavi renkte bir leke vardır. Kanat aynası denilen bu leke, ekseri bataklık ördeklerinde rastlanılan bir özelliktir. Yeşilbaşta kanat aynası beyazla çevrilidir. Besinleri : tohumlar, bitkiler ile böcek, sucul omurgasızlardır. Yeşilbaş ördeğin başlıca düşmanları tilkiler, sansar, kediler, bazı kartallar ve avcılardır.

SÖKE’DE YEŞİLBAŞLI ÖRDEK SEFERBERLİĞİ
SÖKE’DE YEŞİLBAŞLI ÖRDEK SEFERBERLİĞİ
SÖKE’DE YEŞİLBAŞLI ÖRDEK SEFERBERLİĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2011 Salı 17:12:02
Güncelleme :18 Ocak 2011 Salı 23:55:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?