27
Mayıs
2024
Pazertesi
YENİPAZAR - AYDIN

Asırlık dedenin sağlıklı yaşam sırları

Aydın’ın Yenipazar İlçesi’ne bağlı Karaçakal yaylasında yaşayan Mustafa Kingir, 103. yaşını girdi. Torununun torununu gören ender kişilerden biri olan 103 yaşındaki Mustafa Kingir, geride bıraktığı bir asra rağmen halen kendi işini kendi görüyor. Uzun yaşamın sırlarını çok farklı bir şekilde anlatan Kundakçı Lakaplı Mustafa Kingir “Açlıktan ölen yok, havasızlıktan ölen çok. Ben sağlığıma temiz yayla havasına borçluyum” dedi.

Yeni neslin dengesiz beslenme ve aşırı hareketsizlik nedeniyle çok erken yaşlarda sağlığını kaybettiğini belirten aynı zamanda Yörük beyi olan Mustafa Kingir, doğallıktan uzak yaşayanların doğasından çabuk uzaklaştığını söyledi. 103 yıllık hayatının büyük çoğunluğunu kıl çadırlarda ve ahşap evlerde geçirdiğini belirten asırlık çınar Mustafa Dede, gelişen teknolojinin yanlış kullanılması nedeniyle insan ömrünün ve sağlıklı yaşam yıllarının kısaldığına inanıyor.

Günümüz insanlarının günlük keyfine olan aşırı düşkünlüğü nedeniyle geleceğe yönelik sağlıklarından olduğunu belirten namı diğer Kunadakçı Mustafa, “Eskiden yiyecek içecek gıt idi. Ancak her şey de sağlıklıydı. İnsanların soluduğu hava temizdi. Şimdi her şey sunileşti. Bu insanların yaşantısını da sunileştirdi. 103 yaşına girdim, ilçede benim hiç akranım kalmadı. Hatta yeğenlerim bile dede oldu, vakti gelen öbür aleme göç ediyor. Bu yaşıma girdim, sağlığıma başta temiz havaya, daha sonra tamamen doğal beslenmeye borçluyum. Zeytinyağı, pekmez, yoğurt benim hem besinim hem ilacımdır” dedi.

“BAĞ BAHÇE İŞİ YAPMIYORSANIZ YÜRÜYÜN”
Teknolojiye kesinlikle karşı olmadığını, ancak insan sağlığına zarar verecek kadar teknolojinin kullanılmasına karşı olduğunu belirten Mustafa Kingir, “Ben geçliğimde bir dağdan öbür dağa gitmeyi kendime yol saymazdım. Şimdiki gençler arka sokaktaki bakkala bile arabayla gitmeye başladı. Bu hem ekonomik olarak israfa, hem de tembelliğe ve vücudun adeta paslanmasına neden oluyor. Şehirde yaşamak yaylanın kıymetini bilenler için bir işkence gibi. Yazın sıcağı, kışın da kötü havası insan sağlığını bozuyor” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 12:58:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Muharrem IP: 78.186.243.xxx Tarih : 23.02.2010 17:19:07

Allah,uzun ve sağlıklı ömürler versin..