19
Mayıs
2024
Pazar
YENİPAZAR - AYDIN

Camiler haftası etkinlikleri

Yenipazar İlçe Müftülüğü tarafından “Camiler Ve Din Görevlileri Haftası’nda” seminer düzenledi.

Yenipazar Halk Kütüphanesi’nde gerçekleşen etkinlikte Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Veli Öztürk “Toplumda Din Görevlisinin Yeri ve Önemi” konulu din görevlilerine yönelik, bir seminer gerçekleştirildi. Seminere tertip İlçe Kaymakamı Ünal Kılıçarslan ve Belediye Başkanı Zafer Savcı’da katıldı.

Programın açılışında konuşan İlçe Müftüsü Mustafa Aydın, “Başlangıcından bu güne kadar cami ve mescitler İslam toplumlarında ortak sağduyunun ve dindarlık bilincinin oluşumu, insanların ruhen temizlenmeleri ve hayatlarında istikamet kazanmaları, birbirleriyle kaynaşmaları ve bütünleşmeleri yönünde önemli fonksiyonlar icra etmişlerdir. Camiler, tarihin her döneminde irşat ve tebliğin merkezi olmuştur. Hicret sonrası Medine’de yapılan Mescid-i Nebevi de Müslümanların sadece topluca namaz kıldığı mekan değil, gönüllerin ve bütün dini-dünyevi mesailerinin odaklandığı bir merkez olmuştur. Camilerimiz, çevresine estetik güzellik kazandıran görüntüsüyle, manevi değerler kazandıran işleviyle, şerefelerden yükselen ve insanlarımıza kendi varlık sebeplerini hatırlatan ezan sesleriyle Mescid-i Haram’ın, Mescid-i Nebevi’nin ve Mescid-i Aksa’nın birer şubeleridir.

Bu yüzden, İslam’ın temel kaynaklarında cami ve mescitlerin imarı temel din hizmetlerinden biri olarak görülmüştür” dedi.

Toplumda Din Görevlisinin Yeri ve Önemi” konusunda bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Veli Öztürk’te, “Din görevlisi, zaten resmi bir görevi olan bu hizmeti gönül işi olarak ele almalıdır. Allah’ın emri, farz-ı kifaye olduğunun bilincinde kendini görevine motive etmelidir. Meslekte motivasyon yoksa verim de olamaz. Din görevlisi, dinî ve meslekî bilgilerinin yanında hızla gelişen, değişen kültür ve olayların yaşandığı günümüz dünyasına ait gelişmeleri çok iyi takip etmeli, bilgisini artırmalıdır. Din hizmetinde istenilen verimin elde edilmesinde en önemli hususlardan biri de cemaati tanımaktır. Hizmet sunduğumuz insanı tüm yönleriyle bilmek, adeta yüzünden içini okuyabilmektir. Bu olmadan cemaatle görevli arasında entegre olunamaz, diyalog kurulamaz. Bugün hizmette verimsizliğin başlıca nedenlerinden biri de bu olmalı. Küreselleşmeden, dinler arası diyalogdan söz edilirken, biz kendi cemaatimizle, insanımızla bu diyalogu maalesef yeterince sağlayabilmiş değiliz” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 14:45:45
Güncelleme :15 Ekim 2008 Çarşamba 15:31:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?