29
Mayıs
2024
Çarşamba
YENİPAZAR - AYDIN

Malgaç baskını

Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde 88 yıl önce yaşanan Malgaç baskını düzenlenen törenle anıldı.

16 Haziran 2007

Yörük Ali Efe ve Kızanları anıtı önünde gerçekleştirilen ve ilk sivil direnişin yeniden canlandırıldığı törene, Yörük Ali Efenin Torunu ve Uşak Valisi Ayhan Kavas, ADÜ'den Yard Doç.Dr. Günver Güneş, 21. dönem milletvekillerinden Ali Uzunırmak, Ertuğrul Kumcuoğlu, Aydın Valisi Mustafa Malay, Sultanhisar kaymakamlığını vekaleten Yürüten Köşk Kaymakamı İsmail Soykan, Kuva-i Milliye Aydın Derneği üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

88 yıl önce gerçekleşen ilk siivl direnişin canlandırılmasıyla başlayan törende konuşan Sultanhisar Belediye Başkanı Fazıl Törün yeni nesile geçmişini doğru anlatmanın öneminden bahsetti. Geçmişte Malgaç baskınında yer alan gazilerin kendilerine istiklal madalyası verilmek istendiğinde, (Vatan bizden ne istediyse biz onu yaptık) diyerek karşılık verdiklerini belirten Törün, geçmişe sahip çıkmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Törende konuşan Yard.Doç.Dr. Günver Güneş ise, kurtuluş savaşının zorluklarını yeni nesile anlatmakta zorluk çektiklerini belirterek, "Bundan 88 yıl önce burada Yunan karargahının cephaneliğini yok ederek, demiryolu ve Malgaç Köprüsü'nü ulaşıma engelleyerek, Yunan askerini mağlup eden bu kuva-i milliye sivil direniş unutulmamalı. Burası Kurtuluş Savaşı'nda Aydın sancağının en canlı yaşandığı yerdir" dedi. Aydın Valisi Mustafa Malay yaptığı konuşmada, tarihi iyi bilip yeni nesil anlatmanın öneminden bahsetti. Uşak Valisi ve Yörük Ali Efe'nin Torunu Ayhan Kavas ise yaptığı konuşmada duygulanarak, "Şu fotoğraflara bakın. Bu Yörük Ali Efe ve kızanları, bu anılar unutulmuştu. Buradan Yenipazar Belediye Başkanı, Sultanhisar Belediye Başkanı ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Konuşmaların ardından Malgaç baskını için düzenlenen okullararası şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Törende, Babalar Günü nedeniyle Sultanhisar Belediye Meclisi tarafından "yılın babası" seçilen ünlü iş adamı Şefik Şerçioğlu'na da hediye takdim edildi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2008 Çarşamba 16:06:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?