19
Mayıs
2024
Pazar
YENİPAZAR - AYDIN

Vergi Dairesi'nden vergi iadesi uyarısı

Aydın Vergi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz, herkesin vergi iadesi konusunda hakkına riayet etmesini isteyerek, vergi iade fiş ve faturalarının titiz bir incelemeden geçirileceğini, gerçekleri yansıtmayan haksız para alanlardan paraların faiziyle geri alınacağını söyledi.
 
Çalışanların, vergi iade zarflarını iş yerlerine 22 Ocak 2007 tarihine kadar doldurarak vermeleri gerektiğini hatırlatan vergi dairesi başkanı Mesut Yılmaz, işverenlerin çalışanlar tarafından kendilerine iletilen vergi iadelerinin titiz bir şekilde incelemelerini istedi. 

Vergi iadesi kapsamında bulunan harcama belgelerinin meblağlarının ücretlilerin gelirleri ile mütenasip olaması gerektiğini dikkat çeken Yılmaz, "Önceki yıllarda Başkanlığımıza bağlı birimlerce yapılan denetim ve incelemelerde, ücretlilerde vergi indiriminden yararlanan çalışanların çalıştıkları işverene sundukları 'Ücretlilerde vergi indirimine ait bildirim' ekinde bulunan harcama belgelerinin çok yüksek meblağlı olduğu tespit edilmiştir. Bilindiği Üzere vergi iadesi kapsamında harcama belgelerinin meblağlarının ücretlilerin gelirleri ile mütenasip olaması gerekir. Bu nedenle, gerçek harcamalarını yansıtmayan yüksek meblağlı harcama belgeleri gerçersiz olacaktır. 

Yapılan inceleme ve denetimlerde, ücretlilerin yılın son günlerinde vergi iade matrahını karşılayabilmek için piyasadan sahte fiş ya da fatura temin yoluna gittikleri tespit edilmiştir. Buna fırsat bilen kötü niyetli kişilerin de bu tür sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgeleri çalışanlara belli bir bedel karşılığında sattıkları anlaşılmıştır. Bu tür yanlış yapanlar hakkında 213 sayılıvergi usul kanunun 359'uncu maddesi gereği 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir" dedi. 

Vergi iadesi dlduracak olan ücretlileri gerçekçi olmaya davet eden Mesut Yılmaz, "Ücretlilere vergi indiriminden, kamuoyu tarafından bilinen adıyla vergi iadesinde sahte ya da içeriği itibariyle yanıltıcı fatura yada fiş kullanmak suretiyle yararlanan gerek ücretli gerekse bu belgeleri yeterince kontrol ve incelemeden kabule den işverenlerden, haksız yere alınan paranın tamamı faiziyle geri alınacak ve bu para tutarı kadar vergi cezası kesilecek" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2006 Perşembe 16:00:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?