29
Mayıs
2024
Çarşamba
YENİPAZAR - AYDIN

Yörük Ali Efe kabri başında anıldı

Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü etkinlikleri arasında yer alan Milli Mücadele kahramanı Yörük Ali Efe’yi anma programı Yenipazar’daki mezarı başında yapıldı. Yörük Ali Efe’yi anma programına Yörük Ali Efe’nin Uşak Valisi torunu Kayhan Kavas, Aydın Valisi Mustafa Malay, AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, AK Parti Uşak Milletvekilleri Mustafa Çetin, Nuri Uslu, Yenipazar Kaymakamı Ünal Kılıçarslan, Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı ve vatandaşlar katıldı.


Anma programı öncesinde konuklara Dedesi Yörük Ali Efe’nin müze olarak kullanılan evini gezdiren Uşak Valisi Kayhan Kavas, konuklara Yörük Ali Efe ve Aydındaki Milli Mücadele tarihi ile ilgili bilgiler verdi. Anma programında konuşan Uşak Valisi Kayhan Kavas efelik kültürünün bu toprakların ve insanların genlerinde bulunduğunun altını çizerek, “Efelik kültürümüzü yeni kuşaklara aktarmalıyız. Son günlerde efelik kültürünü magazinleştirmeye yönelik yayınları üzüntü ile izliyorum. Bize düşen milli görev bu kültüre tüm benliğimizle sahip çıkmaktır. Milli mücadele esnasında Aydın’ın işgalden kurtulması için canlarını veren efeleri, zeybekleri, kızanları rahmetle anıyorum. Efelik kültürünün Aydın’da gerekli değeri görmesi için yaptığı çalışmalardan dolayı başta Aydın Valimiz Mustafa Malay olmak üzere ve bugünü hazırlayan herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.


Aydın Valisi Mustafa Malay’da konuşmasında birinci dünya savaşı sonrası işgale uğrayan Türkiye’de Atatürk ile birlikte büyük bir kurtuluş hareketinin başladığını belirterek, şunları söyledi: “İşte o günlerde Aydın’da işgalcilerin gözünün olduğu nadide illerimizden birisiydi. Aydın tam 3 yıl boyunca işgali yaşadı. Aydın halkındaki ümitsizliği gören Yörük Ali Efe bütün Aydın’ı dolaşarak halkı bilinçlendirmek için uğraştı. Ama halk bir kıvılcım bekliyordu. Yörük Ali Efe’de Yunanlıların en güçlü karakolunu Malgaç baskınıyla ortadan kaldırınca halk Yörük Ali Efe’nin etrafında toplandı.Milli kuvvetlerin desteği ile de Aydın düşmandan temizlendi”
Yörük Ali Efe’nin mizaç olarak da cesaretli, mazlumdan yana bir insan olduğunu ifade eden Vali Mustafa Malay dünya durduğu müddetçe Aydınlıların Yörük Ali Efe’yi unutmasının mümkün olmayacağını belirtti.


Yapılan konuşmaların ardından konuklara Aydın yöresine ait geleneksel folklor gösterileri sunuldu. Anma programının sonunda konuklar Yörük Ali Efe’nin mezarı başında toplu halde dua edip efelerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 17:14:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?