5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

1. Kadın Festivali başladı

İZMİR FARKI

İzmir'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü büyük coşkuyla kutlanmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu 1'nci Kadın Festivali'nin açılışını binlerce İzmirli kadın ile birlikte yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün 100. yılında İzmir Kadın Kuruluşları Birliği ve Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliği ile düzenlediği "1. Kadın Festivali" Kültürpark 4 No'lu Hol'de iki binin üzerinde kadının katılımıyla başladı.

10 Mart tarihine kadar sürecek festivalin açılışı için düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın eşi Berrin Kıraç, İzmir Vali Yardımcısı Özlem Gevrek Bozkurt, CHP İzmir İl Başkanı Ekrem Bulgun, E.Ü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı eski milletvekili Türkan Miçooğulları, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sandır, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, İzmir Baro Başkanı Özdemir Sökmen, EKAM Müdürü Prof. Dr. Belgin Hoşsu, kadın kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve kadınlar katıldı.

İZMİR KADIN DOSTU KENT ÜNVANI ALDI

Festivalin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı ve günlerdir emeğinin hakkını erkeklerle, eşleriyle kardeşleriyle arayan Tekel işçisi kadınları saygı ve sevgiyle, onurlu duruşlarını alkışlayarak selamladı. Meslek edindirme kurslarından sağlığa, Kadın Danışma Merkezi'nden Sığınma Evi'ne kadar pek çok alanda kadınlar için çalışma yürüttüklerini belirten Başkan Kocaoğlu, İzmir Valiliği öncülüğünde, İzmir Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin desteğiyle İzmir'in Kadın Dostu Kent ünvanını aldığını belirtti.

SABİT PAZARLAR OLUŞTURULACAK

Kadın hakkının insan hakkının da üretmekten ve ekonomik özgürlükten geçtiğini söyleyen Kocaoğlu;"Birçok belediyelerimizin geçmişte yaptığı sabit kadın el emeğinin satılacağı sabit pazarlar bir müddet sonra başka amaçlarla kullanılmaya başlanıyor. Biz çalışmalarımızı bitirdikten sonra tüm kadın dernekleriyle birlikte ayın belli günleri belli bir yerde sabit bir pazar oluşturacağız. Sıkı bir disiplinle Uzakdoğu, fabrikasyon işlerini oraya sokmadan bu işi yapmamız gerekiyor" dedi.

BAŞKAN KOCAOĞLU BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI VERDİ

Bir ötekileştirme olgusunun olduğunu, herkesin birbirini ötekileştirdiğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Her zaman Türkiye'nin en aydınlık kenti olmakla, okur yazar düzeyi ve toplumsal ilişkileri her kentin önünde olmakla iftihar eden biz İzmirlilere bu konuda çok büyük görev düşüyor. Hem kente eskiden gelmiş, bu kentin ve ülkenin nimetleriyle okumuş belirli yaşam standardına kavuşmuş kadınlarımız hem de kente yeni gelmiş kentte yaşamaya çalışan, kentte tırnaklarıyla tutunmaya çalışan kadınlarımız birbiriyle kenetlenecek. Her kadın kendine bir kardeş seçecek ve böylece ötekileşmeyi engelleyeceğiz. En doğru en pratik çözüm bu. Dünyada hem ekonomik, hem siyasi hem de kültürel yozlaşma baskısı altında bir süreç yaşanıyor. Bundan kurtulmanın, bu krizi aşmanın yolu sadece 71 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının birbiriyle dayanışmasından geçiyor" dedi.

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Türkan Miçooğulları yaptığı konuşmada Atatürk devrimleri ile kadınların sosyal yaşamda da var olmasını sağlayacak pek çok hakkın verildiğini, 24 Ocak kararları ve ardından 12 Eylül darbesi ile kadınların ekonomiden uzaklaşmaya başladığını belirtti. Miçooğluları 2010'lu yıllarda kadın emeğinin sömürülmemesi için çok daha dikkat olunması gerektiğinin altını çizerek ülkenin geleceğini erkeklerle birlikte şekillendirmek zorunda olduklarını söyledi. Miçooğulları;"Kadın haklarına sahip çıkmak insan haklarına sahip çıkmaktır. Biz TBMM'de kadı gibi düşünen milletvekilleri istiyoruz" diye konuştu. Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü cinsiyet ayrımcılığına son vermenin yolunun eğitimden geçtiğini söyleyerek bu konuda üniversitelere büyük sorumluluklar düştüğünü hatırlattı. EKAM Müdürü Prof. Dr. Belgin Hoşsu ise organizasyona ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ederek festival kapsamında düzenlenen paneller, açılan sergilerle kadın emeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizeceklerini belirtti. Konuşmalarının ardından desteklerinden ötürü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na, İzmir Vali Yardımcısı Özlem Gevrek Bozkurt'a, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Türkan Miçooğlulları'na ve E.Ü Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü'ye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu teşekkür plaketi verdi. Plaketler sergiye katılan bayanlar tarafından özel olarak hazırlandı. Plaket töreninin ardından Cumhuriyet Anadolu Meslek Lisesi 100. Yıl Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan "Atatürk'ün izinde Cumhuriyet'i dokuyan kadınlar" isimli defile büyük ilgi gördü.

Kültürpark 3 No'lu Hol'de kadınların el emeği ürünlerinin sergilendiği stantların da açılışı yapıldı.

İZMİR FARKI
İZMİR FARKI
İZMİR FARKI
İZMİR FARKI
İZMİR FARKI
İZMİR FARKI
İZMİR FARKI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2010 Cumartesi 15:48:02
Güncelleme :6 Mart 2010 Cumartesi 15:54:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?