5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

23 Nisan öncesi yürek burkan öykü

ÇARESİZ BİR ANNENİN ÇIĞLIĞI

Bir yıl öncesine kadar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları için okulundaki gösterilerde oynayıp zıplayan 8 yaşındaki Hivda, yakalandığı amansız hastalık nedeniyle şu an yatağa mahkum oldu.

Dört yaşında geçirdiği kızamık hastalığından sonra bünyesinden tam olarak temizlenemeyen virüsün beynine sıçramasıyla SSPE hastalığına yakalanan Hivda'nın annesi Leyla Doğan, yetkililerden yardım beklediğini söyledi. Hivda'nın kızamık hastalığına yakalandığı dönemde Muş'un Varto ilçesinde olduklarını belirten Leyla hanım, kızının o dönem hastalığının tam anlamıyla tedavi edilmediğini, 3 doz ilaç kullanması gerekirken 1 doz ilaçla tedavi edildiğini ve bu yüzden bünyesinde bulunan virüsün 1 yıl önce beynine sıçrayarak bu hastalığa sebebiyet verdiğini söyledi. Eşinin 7 yıl önce bağırsak kanserinden vefat ettiğini anlatan Leyla Doğan, o gün bugündür 3 çocuğunun hem annesi hem de babası olduğunu ifade etti.

KIZIM İÇİN BÖBREĞİMİ SATACAĞIM

Herhangi bir geliri olmadığı için bir ilköğretim okulunda çalıştığını anlatan Leyla Doğan, şunları söyledi: "Eşim öldüğünden beri çocuklarımın bütün sorumluluğu üzerime kaldı. Yıllardır onlara hem analık hem de babalık yapıyorum. Geçen seneye kadar kendi yağımızla kavruluyorduk. Ancak, kızımın bu amansız hastalığı çıkınca çok zor durumlara düştüm. Aldığım ücret 570 lira." Maddi imkansızlıktan dolayı sadece kızının ilaçlarını karşılayabildiğini anlatan Doğan, şöyle konuştu: "fakat vücut fonksiyonlarını kaybetmemesi için gitmesi gereken fizik tedaviye gönderemiyorum. Kendi boğazımızdan kesip kızımın boğazına harcıyoruz. Sırf o iyi olsun diye. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyorum. Bize yardım eli uzatsınlar. Yoksa kızımın tedavisini yaptırmak için gözümü veya böbreğimi satacağım."

23 NİSAN BAYRAMINA KATILMASINI ÇOK İSTERİM

Kızının en son tam bir yıl önce okulundaki kutlama etkinliklerine katıldığını hatırlatan çaresiz anne, kızının yeniden sağlığına kavuşarak etkinliklere katılmasını çok istediğini söyledi. Çocuğunun hastalıktan yüzde 5 oranında kurtulma şansı olduğunu dile getiren Leyla hanım, hiçbir zaman tıptan umudunu kesmediğini ve kızının bir gün sağlığına kavuşacağına inandığını anlattı.

SSPE HASTALIĞI

Açılımı "Subakut Sklorezan Panansefalit" olan hastalığa kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşen bir virüs neden oluyor. Virüs hastalığın bitiminden sonraki 10 yıl içinde tekrar aktif hale geçiyor ve beyinde büyük tahribata yol açıyor. Kesin tedavisi olmayan virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor. Uzmanlar, kızamık aşısı olmamış çocuklarda hastalığın görülme riskinin fazla olduğunu belirtiyor.

ÇARESİZ BİR ANNENİN ÇIĞLIĞI
ÇARESİZ BİR ANNENİN ÇIĞLIĞI
ÇARESİZ BİR ANNENİN ÇIĞLIĞI
ÇARESİZ BİR ANNENİN ÇIĞLIĞI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2010 Perşembe 10:25:00
Güncelleme :22 Nisan 2010 Perşembe 16:21:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?