5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

5 milyonluk kömür vurgunu iddası

5 MİLYON LİRALIK KÖMÜR VURGUNU İDDİASI

İzmir'in Aliağa ilçesinde, belediye şirketi ile ilgili geçen dönem gündeme gelen ancak belgeleri kamuoyuna açıklanmayan "kömür" yolsuzluğunun belgeleri, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz tarafından yapılan basın toplantısıyla açıklandı.

Birinci dereceden şirket müdürü Murat Eminoğlu'nun sorumlu tutulduğu yolsuzlukla ilgili eski Belediye Başkanı Tansu Kaya'nın da sorumlu olduğunu belirten Oğuz, savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, meclis salonunda yaptığı toplantıda şirketin laçkalıkla yönetildiğini belirterek "Aliağa belediye şirketinin 5 senelik hesabını yeminli mali müşavire incelettik maalesef belediye şirketimizde bugüne kadar yapılan hiçbir ciddi yönetim yok. Hesap, kitap belli değil bazı senelerin defterleri ortada yok. Beş senede şirketin benzin istasyonunun kazandığının haricinde 5 milyon zarar edilmiş. Bu zarar keyfi ve laçka bir yönetimden kaynaklanmış. Laçkalıkla ilgili örnek vermek

gerekirse, muhtelif veresiye hesapları tutulmuş. Bu hesaplarda veresiye alanın adı belli değil, birilerine mal satılıyor bu malı alan belli değil" dedi.

Akaryakıt istasyonunun benzin ve motorin stok depolarının kapasitesinin 96 bin litre olduğunu anlatan Oğuz; şunları söyledi: "Bizim stoklarımız 96 bin litre. Defterlerdeki stok ise 389 bin litre. Bunun hesabını yapın, hiç kimsenin hiçbir şeyi denetlemediği açıkça görülüyor. Aynı şekilde LPG depomuzda 10 bin metreküp oysa defterlerde geçen stok 45 bin metreküp, deponun 4,5 katı gaz oluyor. Böyle şey olabilir mi?"

22 BİN TON KÖMÜR PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

Aliağa'nın kömür ihtiyacının beş bin ton olduğuna dikkat çeken Başkan Oğuz; şöyle konuştu: "2006 yılında alınan bir kararla fakir fukaraya dağıtılmak üzere belediye şirketi kömür almış. Bu kömürü 119 TL'den alıp bir kısmını 202 TL'den halka satmışlar. Ancak, 119 TL'den alınan kömür o günün piyasa şartlarında 230 TL ederken Ramazan Güral isimli şahsa 113 TL'den satılıyor. Dikkat edin kömürün piyasa fiyatı 230 TL. Aliağa'ya yetecek 5 bin ton kömür oysa 22 bin ton kömür alınmış. Aliağa'nın her evine iki

ton versen ancak biter. Ama sen kömürü zararına Ramazan Güral'a satıyorsun. Ramazan Güral kim? 2007 yılında şirket yetkilileri kömürü 138 TL'den alıp Ramazan Güral isimli şahsa 136 TL'den satıyor. Daha sonra belediyenin tekrar kömüre ihtiyacı olmuş ki, 136 TL'den sattıkları kömürü Ramazan Güral'dan 169 TL'ye geri almışlar."

Sadece kömür işinden şirketin zararının 1 milyon üzerinde olduğunu anlatan Oğuz, sözlerine şöyle devam etti: "Bu şirket nasıl yönetilmiş? Müdürden neden hesap sorulmamış? Kimse bu hesaplara bakmamış mı? Ben anlayamadım. 136 TL'ye satılan kömürü, sattığın adamdan 169 TL'dan geri alıyorsun bunlar laçkalık değil mi? Yapılan zararların nerelerden kaynaklandığını görüyoruz"

BEN OLSAM BACAKLARINI KIRARDIM

Şirket muhasebecisinin cebinde şirkete ait 100 bin TL ile dolaştığını ve ödemeleri bu şekilde yaptığını belirten Oğuz, kendisinin bu tür şeylere müsaade etmesinin mümkün olmadığını belirterek; "Nerede görülmüş bir şirketin muhasebecisinin şirkete ait parayla dolaştığı ve değişik tarihlerde ödemeler yaptığı? 100 bin TL alacaksın iki ay sonra 20 bin lira bir yere, 3 ay sonra 30 bin lira bir yere ödeyeceksin. Özay İpek isimli muhasebeci kimdir ki şirketten 115 bin lira alacaklı oluyor. Şirket müdürü ya da

muhasebecisi cebine para alıp faturaları ödeyecek. Ben olsam önce bacaklarını kırar sonra da savcılığa koşarım. Böyle bir yönetime böyle bir muhasebeci yakışır" dedi. Bu işlerin sorumlusunun şirket müdürü olduğunu anlatan Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şirketi istediği gibi yönetmiş. Kimse de buna -dur- dememiş. Murat Eminoğlu isimli şirket müdürü 2007 - 2008 yılları arasında 574 bin TL parayı kendi çekip, harcamayı kendi yapmış. Ödemen varsa kesersin çeki bankadan ödersin. Şirkette bazı fişlerde var. Bu

fişlerin altına unutmamak için olsa gerek notlar düşülmüş. Örneğin; Murat Eminoğlu'nun ve eşinin kredi kartı ödemesi şirketten yapılmış. Eşinin kontörünün ödemesi, pazar masrafı gibi fişlerin altına not düşülmüş. Karına verirsin harçlığını gider, çocuk bezini de kontörünü de kendi alır."

Şirketin uğratıldığı zararın hesabını birilerinin vermesi gerektiğini ifade eden Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, şirket müdürü ve eski belediye başkanı Tansu Kaya hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. En az 5 milyon kayıp olduğunu belirten

Oğuz, sözlerini şöyle tamamladı: "Suç duyurusunda bulunacağız. Bunun hesabını birilerinin vermesi gerekiyor. Cezasız kalmasından yana değiliz. Birinci derece şirket müdürü sorumlu olsa da belediye başkanı hakkında da suç duyurusunda bulunacağız. Ben bu yolsuzluklara asla müsaade etmem, şirketin hesabını düzenli kontrol ederim. Şirket müdürü mesul olsa da benim adım kirlenecek, ben buna müsaade etmem."

5 MİLYON LİRALIK KÖMÜR VURGUNU İDDİASI
5 MİLYON LİRALIK KÖMÜR VURGUNU İDDİASI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2010 Çarşamba 20:20:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?