5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

72 yıllık 'rekor' yağış

İZMİR'E

İzmir'in son 24 saatte aldığı yağış miktarı, 72 yıllık ortalamaların çok üzerine çıktı.

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 1938 yılından bu yana kentteki şubat ayı yağış ortalaması 99 kilogram olarak belirlenirken son yağışlarda metrekareye 137 kilogram yağış düştü. Şubat ayının ilk haftasında metrekareye düşen yağış miktarı 200 kilogram oldu. İzmir, bir aylık toplam yağışın üzerindeki yağışı sadece bir günde aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri de hem kent merkezinde hem de çevre yerleşimlerde seferber oldu. 7 Şubat 2010 tarihinde sabaha karşı başlayan ve gün boyu süren şiddetli yağışın etkisini azaltmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi 610 personel ve 300'e yakın araçla görev yaptı.

İZSU, kent merkezinde 6 adet ufak kanal aracı, 11 kombine kanal temizleme aracı, 14 tane pompa ve 20 teknik ekip olmak üzere 116 kişilik kadroyla sıkıntılı bölgelere müdahale etti. Çevre yerleşimlerde 4 adet kombine kanal temizleme aracı, 4 adet küçük kanal aracı, 8 ekip ve 60 kişilik personelle çalıştı. İtfaiye Daire Başkanlığı 330 personel ve 134 araçla, Fen İşleri Daire Başkanlığı 88 personel ve 16 iş makinesi, İZBETON ise 43 personel ve 46 iş makinesiyle aralıksız görev yaptı. Kanallar açılarak yağışın durduğu anlarda ızgaralar temizlendi, sular tahliye edildi.

Çalışmalar özellikle yağışların etkili olduğu Seferihisar, Güzelbahçe, Narlıdere, Çamdibi, Mersinli, Çiğli ve Buca bölgelerinde yoğunlaştı. Seferihisar, Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla'da derelerin taşması nedeniyle yaşanan sıkıntıya İZSU ekipleri müdahale etti. Seferihisar Barajı'nın taşması bölgede sıkıntı yarattı.

Derelerde İZSU ekipleri iş makineleri ile menfezleri tıkayan malzemeleri temizledi. Kent merkezinde yoğun bir sıkıntının yaşanmadığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Alınan önlemlerle her yağışta sıkıntı yaşayan Fevzipaşa ve Gaziosmanpaşa Bulvarları ile Karşıyaka Yalı Caddesi'nde sıkıntı yaşamadık. Poligon ve Bostanlı Deresi'nde taşma olmadı. Narlıdere Alionbaşı Deresi'nin taşmasında da dere içinden geçirilen elektrik kablolarının etkisi oldu. Yağmurla gelen malzemelerin elektrik tellerine takılması nedeniyle derede taşkın yaşandı. Kent içinde yol seviyesinin altında kalan bazı evlere su girdi. Derelerin ve kanalların sürekli temizlenmesi yağışın etkisini azaltmada oldukça etkili oldu" dedi. 121 noktaya müdahale eden İtfaiye Daire Başkanlığı, Hatay, Urla, Seferihisar Sığacık, Halkapınar ve Bostanlı'da çalışmalarını sürdürüyor.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2010 Pazartesi 13:56:00
Güncelleme :8 Şubat 2010 Pazartesi 14:23:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
c.yıldız IP: 85.100.158.xxx Tarih : 9.02.2010 20:48:24

10 şubat çarşamba gecesi aynı şiddete yakın büyük bir yağmur kitlesi geliyor. (Yarın gece)  İZSU KANAL İdaresi Narlıdere, Güzelbahçe, Balçova da dereler taşacak tedbir alınıp, halk uyarılsın.  Sel baskınları olacak!.  Öğleden sora hafif yağmurla başlayacak, gittikçe yağmur şiddetini arttıracak !