5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Adriana Lecouvreur İzmir'e geliyor

ADRIANA LECOUVREUR İZMİR'E GELİYOR

On sekizinci yüzyılın en önemli kadın tiyatro oyuncusunun hayatını anlatan Adriana Lecouvreur adlı dört perdelik opera,İzmir'de ilk kez- sahnelenecek.

Bir Fransız kadın tiyatro oyuncusunun yaşam öyküsünden esinlenilerek yazılan Adriana Lecouvreur operası dünyada ilk kez 6 Kasım 1902'de Milano'da, ülkemizde ise 1975-76 oyun sezonunda Ankara'da sahnelendi. Müzikal yapısındaki ezgilerin güzelliği ve kalıcılığı nedeniyle tüm dünya opera sahnelerini süsleyen Adriana Lecouvreur, bu kez İzmirli operaseverlerle buluşacak.İtalyan operasının "verismo" yani gerçekçilik akımının en önemli bestecilerinden Francesco Cilea'nın Adriana Lecouvreur adlı operası, Fransız oyun yazarı Eugene Scribe ve Ernest Legouve'nin aynı adlı tiyatro eserinden alınarak Arturo Colautti tarafından opera librettosuna dönüştürüldü. Eserin İzmir sahnelemesinde şefliği İZDOB Genel Müzik Direktörü Tulio Gagliardo Varas ile Espartaco Lavalle Terry dönüşümlü üstleniyor. Antalya Devlet Opera ve Balesi Sanat Yönetmeni Aytaç Manizade'nin sahneye koyduğu eserin dekor tasarımlarını Çağda Çitkaya, kostüm tasarımlarını Gülay Korkut yaptı.

Koro şefliğini Ali Hoca, dansların koreografisini Şenay Sönmez, ışık tasarımlarını da Müfit Özbek'in üstlendiği Adriana Lecouvreur operasında solo rolleri; Birgül Su Ariç, Nurgün Baburhan, Arses Yıldızca, Lorenzo Mok Arranz, Levent Gündüz, Aydın Uştuk, Gökhan Koç, Cengiz Sayın, Anna Chubuchenko, Stare Çelebi, Sevgi Yalçın, Oğuz Çimen, Hüseyin Genç, Umut Tarık Akça, Erdem Türkbay, Sevinç Sayın, Çiğdem Tezişçi, Pınar Karaçalı, Başak Narin, Rıza Ekşioğlu, Kaner Sümer, Suhan Arslan, Aşkın Metiner paylaşıyorlar.

Adriana Lecouvreur operasının konusu şöyle: Adriana Lecouvreur, Paris'te Comedie Francaise Tiyatrosu'nun en önemli aktrisidir. Tiyatronun yöneticisi Michonnet, Adriana'yı kızı gibi sevmektedir; onu korumak adına aşık olduğu Saksonya Prensi'nin subaylarından Maurizio hakkında uyarır. Maurizio, aynı zamanda Prenses de Boillon'un da sevgilisidir… Buluşma isteği ile yazılan bir mektupla başlayan çetrefil aşk ilişkileri Adriana'nın rakibesi tarafından acımasızca zehirlenerek öldürülmesi ile son bulacaktır.

Arkas Holding'in katkılarıyla sahnelenen Adriana Lecouvreur, 18 Şubat'taki prömiyerden sonra; bu sezon 18 Şubat 2010 Perşembe günü saat 20.00'de -İzmir'de ilk kez- sahnelenecek. Aynı opera ise 20 Şubat, 6, 8 ve 10 Mart 2010 tarihlerinde yinelenecek.

ADRIANA LECOUVREUR İZMİR'E GELİYOR
ADRIANA LECOUVREUR İZMİR'E GELİYOR
ADRIANA LECOUVREUR İZMİR'E GELİYOR
ADRIANA LECOUVREUR İZMİR'E GELİYOR
ADRIANA LECOUVREUR İZMİR'E GELİYOR
ADRIANA LECOUVREUR İZMİR'E GELİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2010 Salı 19:15:05
Güncelleme :17 Şubat 2010 Çarşamba 00:00:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?