19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Aliağa'ya dev yatırım planı

Onaylanan 2.04 milyar dolarlık teklifini 22 Şubat’a kadar ödeyerek Petkim’in yeni sahibi olmaya hazırlanan Socar&Turcas ortaklığı, 2 milyar doları kapasite artırımı olmak üzere Aliağa bölgesine 10 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Ortaklığın planı Aliağa’da bir ’supersite’ kurmak.

AZERİ devlet petrol ve gaz şirketi Socar ile Suudi yatırım grubu Injaz Project ile birlikte Petkim’in yeni sahibi olmaya hazırlanan Turcas, planının Aliağa bölgesini "supersite" yapmak olduğunu açıkladı. Petkim’in yüzde 51’ini 22 Şubat’a kadar Özelleştirme İdaresi’nden devralacak olan ortaklık, öncelikle 2 milyar dolarlık bir kapasite artırımı yapacak. Ayrıca Socar’ın kurmayı planladığı rafineri ile Aliağa’ya yapılan yatırım tutarı 10 milyar doları bulacak.

BÖLGESEL GÜÇ OLACAK: Yüzde 51’lik hisse için 2 milyar 40 milyon dolarlık teklif veren konsorsiyum ortakları 22 Şubat’a kadar devralmaya hazırlandıkları Petkim’e ilişkin yatırım planlarını açıkladılar. Socar&Turcas-Injaz ortaklığının büyüme planına ilişkin bir sunum yapan Batu Aksoy, temel amaçlarının "Petkim’i daha da büyütmek" olduğunu vurguladı. Petkim’i "bölgesel bir petrokimya gücü" haline getireceklerini dile getiren Batu Aksoy, bu planı şöyle özetledi: "Büyüme planının en önemli unsuru Petkim’de yapılması planlanan 2 milyar dolarlık yatırımla temel petrokimya ürünlerinde kapasitenin ikiye katlanması ve bu sayede ölçek ekonomisinin sağlanmasıdır. Sadece petrokimya alınanda yapılması öngörülen 2 milyar dolarlık yatırımla petrokimya cirosunun 1.5 milyar dolardan 4 milyar dolara, yıllık üretik kapasitesinin de 3.2 milyon tondan 6.4 milyon tona ulaşması öngörülmektedir."

YENİ RAFİNERİ KURULACAK: Petkim’in kurulduğu yıllarda yüzde 85 olan pazar payının yüzde 25’lere gerilemesine karşın Türkiye’de genel büyüme beklentilerine paralel olarak, "petrokimyasal ürünlerde de büyüme öngördüklerini aktaran Aksoy, 2006 itibariyle 5.5 milyar dolar olan pazarın yüzde 11 yıllık ortalama büyüme ile 2015 yılında 13 milyar dolar büyüklüğü ulaşmasının beklendiğini" aktardı. Bu doğrultuda Petkim’in bulunduğu Aliağa’da 7.8 yıl içinde bir "süpersite" yaratmayı hedeflediklerini söyleyen Batu Aksoy, Petkim’e yapılacak yatırımın yanı sına burada Socar ile birlikte yıllık 6-8 milyon ton kapasiteli ve Petkim’in ihtiyaçlarına yönelik üretim yapacak yeni bir rafineri kurulacağına da söyledi. Aksoy, "Petkim’in supersite olma potansiyeli doğrultusunda petrokimya dışında rafineri, enerji, petrokimya endüstri bölgesi ve liman gibi diğer yatırım ve faaliyetlerle Aliağa’nın 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ev sahipliği yapması bekleniyor" dedi.

YENİDEN KURMAK EN AZ 4 MİLYAR: Erdal Aksoy da, ilk etapta Petkim’e yapılacak 2 milyar dolarlık yatırımla, Türkiye’nin itnal ettiği kimyasal maddelerin, hammaddenin üretilebilmesinin amaçlandığını kaydetti. Aksoy, Petkim gibi bir tesisin yeniden kurulması halinde bunun bedelinin ne olacağına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: "Böyle bir tesisi yeniden kurmanın hem avantajları hem dezavantajları bulunuyor. Ancak sıfırdan kurmanın hem demirçelik ve inşaat fiyatların yükselmesi hem de zaman alması nedeniyle ciddi dezavantajları bulunuyor. Böyle bir tesisin normalde rafinerisiyle beraber 8 milyar dolar civarında maliyeti olacağı kanaatindeyim. Bunun 4 milyar doları rafineri, 4 milyar doları petro kimya tesislerinden oluşur. Dolayısıyla normalde böyle bir tesis yapsak en az 4 milyar dolarlık bir yatırım gerekir."

Türkiye ekonomisinde büyük rol oynayacağız

AZERBAYCAN devlet petrol şirketi olan Socar’ın (State Oil Compan of Azerbaijan Republic) Başkanı Rövnag Abdullayev, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattının yüzde yüzde 25 hissedarı olduklarını hatırlatırken, yapacakları yatırımlarla Türkiye ekonomisinde büyük rolü olan gruplardan biri olacaklarını dile getirdi. Socar’ın bazı bölge ülkelerinde yatırımları bulunduğunu anlatırken, "En esaslı, en önemli yatırımlarımız kardeş ülke Türkiye’de olacaktır" diyen Abdullayev, "Petkim bizim için önemli bir kuruluş. Petkim Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri olacak" dedi.

Teklifimiz Petkim’in bugünkü en az değeri

PETKİM’e verdikleri 2.04 milyar dolarlık teklif icin "Niçin bu korsorsiyum 3 misli teklif verdi" eleştiriler yöneltildiğini aktaran Erdal Aksoy, şöyle konuştu: "Eğer Socar olmasaydı, Injaz olmasaydı böyle bir bedeli ödeyemezdik ve altından da kalkamazdık. Güçlü bir ortaklık kurduk ve en yüksek değeri verdik. Bizim verdiğimiz teklif, Petkim’in bugünkü en az değeridir. Biz Petkim’i bugünkü durumu için almadık. 2014-2015 yıllarında kapasitesinin en az 2 misline çıkarılması, dünyadaki entegre sistemi, rafineri altyapısı, yurt içi ve yurt dışına pazarlamada liman ve demiryolu altyapısı, insan kaynaklarıyla sadece Türkiye için değil bölgede, hatta Avrupa’nın gelecek 10 yıllık ihtiyaçları için önemli rol oynayacak yapıdadır. Büyüyen Türkiye’de Petkim’in piyasadan alacağı pay yüzde 40’larda olacaktır."

Petkim, önemli bölgesel yatırımlar için başlangıç

SUUDİ Arabistan kökenli Injaz Üst Yöneticisi (CEO) Ameen Killidar, Petkim’in bölgedeki önemli yatırımlar için bir başlangıç olduğunu, önümüzdeki yıllarda yapılacak yatırımlar sayesinde her ünitenin kapasitesinin artırılacağını kaydetti. Türkiye’deki petro kimya pazarının 2015 yılında 13 milyar dolara çıkmasının uluslararası alanda rekabet etmek isteyenler için iyi bir potansiyel oluşturduğunu dile getiren Killidar, "Petkim’i stratejik bir varlık olarak algımıyoruz. Petkim’i bir özel sektör şirketi olarak geliştirmek istiyoruz. Bu ortaklıkla yer almaktan gurur duyuyoruz ve Injaz olarak buraya bir değer katabileceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

Turcas, Alman E.ON’la elektrik santralı kuracak

ALİAĞA’daki supersite projesinin içinde Turcas’ın ayrıca Alman elektrik şirketi E.ON ile birlikte elektrik santralı kurma projesinin yer aldığını açıklayan Erdal Aksoy, bu konudaki çalışmaların da sürdüğünü belirtti. E.ON’un yüzde 70, Turcas’ın yüzde 30 payının bulunduğu ortaklığın, biri ithal kömür diğeri doğalgaz ile çalışacak. 800 megawatt kapasiteli iki elektrik santrali kurma planı bulunduğu belirtildi. İthal kömürle çalışacak santralı Petkim bölgesinde kurmak istediklerini söyleyen Erdal Aksoy, bu santralin Petkim’e ihtiyacı olan ucuz elektriği temin ederek şirketin verimliliğine katkıda bulunacağını ve dış piyasalarla rekabet avantajını yakalamasına yardım edeceğini belirtti. Erdal Aksoy ayrıca Petkim bölgesinde liman ve katma değerli petrokimya ürünlerinin üretileceği "downstream" ünitelerinin de kurulacağını belirterek, "Bütün bu yatırımlar Petkim bölgesinde toplam 10 milyar dolarlık bir yatırım hacmi yaratacak" dedi.

Bizim cephemizden her şey bitmiştir, B planımız yok

PETROL-İş Sendikası’nın açtığı dava üzerine ihalenin iptal edilmesi halinde ne yapacaklarına ilişkin bir soru üzerine Erdal Aksoy, "Bizim bir B planımız yok. Yasanın üzerinde bir planımız olamaz. Bizim cephemizden her şey bitmiştir. Danıştay’ın verdiği karar geçerli bir karar ise ona uymak gerekir" yanıtını verdi. İhalenin iptali, tekrarlanması gibi olasılıklar için ise "Bunlara gerek kalacak hiçbir durum görmüyorum" diyen Aksoy, Turcas’ın Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yapılan bir işten dolayı kamu ihale yasaklısı olmasına ilişkin olarak da, "Gerekli başvurularımızı yaptık. Turcas’ın iş verdiği müteahhitin çalıştığı taşeronun bir belgesi eksik diye Karayolları’nı hiç ilgilendirmeyen durumdan dolayı bize böyle bir yasak getirilmiş. Şu anda yasal haklarımızın tükenmeyeceği güne kadar Karayolları’nın bu kararı düzeltmesini bekliyoruz. Aksi takdirde bu haftadan sonra yasal haklara başvuracağız."

Dünyadaki banka krizi şanssızlık oldu ama zamanında ödeme yaparız

SOCAR&TURCAS’ın 22 Şubat’a kadar parayı ödeyip devri gerçekleştirmek için süresi olduğunu söyleyen Erdal Aksoy, 2.04 milyar doların finansmanına ilişkin olarak da, "Ortaklık olarak yüzde 30 özkaynak ve yüzde 70 dış kredi kullanılmak istedik. Ancak global likidite koşullarındaki bozulma ve Petkim’e ihalede oluşan fiyatla verdikleri prim nedeniyle potansiyel finansör bankaların yüzde 50 özkaynak ve yüzde 50 kredi talep ediyor. Belki de yüzde 40-60 konusunda anlaşırız fakat bankalarla müzakerelerimiz sürüyor. Yurtdışındaki bankaların krizine rastladık, şanssızlığımız ama ödemeyi zamanında yapacağız" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2007 Salı 11:56:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?