19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

ALOSBİ doğalgaza kavuştu

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) doğalgaza kavuştu. ALOSBİ içindeki fabrikalara ve Çakmaktepe Doğalgaz Çevrim Santralına doğalgaz sağlayacak olan A Tipi Basınç Düşürme ve Ölçüm İstasyonu (RMS A) devreye alındı.

ALOSBİ tarafından yapılarak İzmirgaz'a devredilen tesise ilk gaz önceki gün ulaştı. Tesisin ölçüm ve test çalışmalarına Aliağa organize Sanayi Bölgesi Başkan vekili ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ile BOTAŞ İzmir Şube Müdürü Uğur Kırmacı da katıldı.

Çakmaktepe Doğalgaz çevrim Santralına da doğalgaz sağlayacak olan A Tipi RMS istasyonu ALOSBİ tarafından 3.5 Milyon YTL'ye mal edilerek BOTAŞ ve İzmirgaz'a devredildi. Bundan sonra ALOSBİ tarafından yapılacak bölge içindeki boru iletim ve B Tipi RMS'lerle birlikte toplam 10 milyon YTL'ye doğalgaz altyapı işlemleri tamamlanacak.

ALOSBİ YATIRIMCISI DOĞALGAZA KAVUŞTU

BOTAŞ ve İzmirgaz uzman ekipleri tesiste çeşitli ölçüm ve inceleme işlemlerini gerçekleştirerek doğalgazın ALOSBİ'ye ulaşmasını sağladı. Test amaçlı olarak vanaların açılmasıyla birlikte doğalgaz havaya salınarak hattaki partiküllerin dışarı atılması ve gaz çıkışı sağlandı. Başta ulaşım ve ihracat noktalarına yakınlık olmak üzere bir çok avantajla yatırımcılara mükemmel bir üretim ortamı sunduklarını belirten Aliağa organize Sanayi Bölgesi Başkan vekili ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, bölgenin kaliteli ve sürekli enerjiye de Çakmaktepe
doğalgaz çevrim santralının hizmete girmesiyle kavuşacağını kaydetti.

75 BAR BASINCI 19 BAR'A DÜŞÜRECEK

ALOSBİ'yi doğalgazla buluşturan A Tipi RMS istasyonuyla ilgili bilgi veren Saka, "Bu tesis, ALOSBİ için kurulan 150 bin m3/Saat kapasiteli A tipi RMS istasyonudur. Ana boru iletim hatlarından 75 bar basınçlı gaz bu RMS istasyonumuza geliyor. 75 bar basınç buraya girdikten sonra 19 bar basınca düşürerek ALOSBi içindeki diğer B tipi RMS istasyonlarına gönderiliyor. B Tipi RMS istasyonları da 19 bar basıncı 4 bar seviyesine indirerek polietilen boru hatlarıyla fabrika dağıtımları gerçekleştiriliyor. Daha sonra fabrikalar tesislerinde bu doğalgazı kendilerine göre regülâtörler vasıtasıyla kullanabilecek." Dedi.

ÇAKMAKTEPE EYLÜL'DE BAŞLIYOR

"Çakmaktepe Doğalgaz çevrim santralına da 25bin m3/saatlik B Tipi RMS istasyonu kurduk. Bu A Tipi RMS istasyonunda 75 bardan 19 bara basınca düşürülmüş doğalgaz, orada da 5 bara düşürülerek gaz elektrik enerjisi üretiminde kullanılacak" diye konuşan Saka, Çakmaktepe Enerji Santralının Eylül ayında deneme üretimine başlayacağını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2007 Pazar 10:25:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?