5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Alsancak'ta Meksika Sokağı

İZMİR'DE MEKSİKA SOKAĞI AÇILDI

Meksika'nın bağımsızlığının 200. devriminin ise 100. yıldönümü dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı kararla Alsancak'taki 1386 sokağın ismi 'Meksika Sokağı' olarak değiştirildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden düzenlenen sokak, Başkan Aziz Kocaoğlu, Meksika'nın Türkiye Büyükelçisi Jaime Garcia Amaral, İl Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Meksika'nın İzmir Fahri Konsolosu Kemal Çolakoğlu ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın da aralarında bulunduğu bir davetli topluluğu tarafından törenle açıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 1910 yılı sonrasında başlayan Osmanlı-Meksika ilişkilerinin, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı yıllarına denk gelen dönemde Meksika'ya bir saat kulesi hediye etmesiyle tam bir dostluk havasına büründüğünü hatırlatarak, “İnsanlık tarihi bilimcileri, Meksikalıların da Türkler gibi Orta Asya'dan geldiğini, dolayısıyla iki toplumun kardeş kadar yakın olduğuna ilişkin tezler ileri sürüyorlar” dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin halen 500 milyon dolar civarında olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Dileğimiz, iki ülke arasında giderek artan dostluğun ekonomik faaliyetlere de yansıması ve ticaret hacminin daha da büyümesidir” diye konuştu. Meksika'nın İzmir Fahri Konsolosu Kemal Çolakoğlu, Konak ve Büyükşehir Belediyesi meclislerinin onayı ile 1386 sokağın adının 'Meksika Sokağı' olarak değiştirilmesinde katkı koyan herkese teşekkür etti. 2015 yılında Meksika'nın dünyanın en büyük ekonomiye sahip 15., Türkiye'nin ise 16. ülke olacağını söyleyen Çolakoğlu, “Bugün, Türkiye'nin nüfusu 75 milyon, Meksika'nın nüfusu ise 106 milyon civarında. Toplamda 180 milyonun üstünde nüfusa sahip iki ülkenin dostlukları 100 yılı aşkın bir süredir giderek artıyor” dedi.

Meksika'nın Türkiye Büyükelçisi Jaime Garcia Amaral ise, Alsancak'taki bir sokağın isminin 'Meksika Sokağı' olarak değiştirilmesinden dolayı Meksika halkı ve hükümeti adına İzmir'e ve İzmir halkına minnettar olduklarını söyledi. Konuşmaların ardından Meksika'nın İzmir Fahri Konsolosu Kemal Çolakoğlu, Başkan Aziz Kocaoğlu ve Büyükelçi Amaral'a birer teşekkür plaketi verdi. Daha sonra sokağın girişinde yer alan anıt tabela, katılımcılar tarafından açıldı. Törenden sonra ise Meksika müziklerinin çalındığı kokteylde davetlilere Meksika şapkası hediye edildi.

İZMİR'DE MEKSİKA SOKAĞI AÇILDI
İZMİR'DE MEKSİKA SOKAĞI AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2010 Perşembe 09:19:01
Güncelleme :4 Kasım 2010 Perşembe 09:28:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?