19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Annenin velayet zaferi

İZMİR'de yaşayan 43 yaşındaki G.G., üç yıl önce boşanandığı eşi 48 yaşındaki E.B.'nin, mahkeme tarafından velayeti geçici olarak kendisine verilen 10 yaşındaki oğlu F.B.'yi ıslak havluyla dövdüğü, üzerinde sigara söndürdüğü, hoşlanmadığı davranışlarda bulunarak işkence yaptığını iddia ederek açtığı velayet davasını kazandı. Terbiye etmek için oğlunu zaman zaman dövdüğünü itiraf eden baba E.B., haftanın belirli günlerinde oğlunu denetmen gözetiminde görebilecek.

Bir çocuk annesi G.G. üç yıl önce, kumar oynadığını belirttiği eşi E.B.'nin kendisine ve oğlu F.B.'ye sürekli işkence yaparak pavyona satmak istediğini iddia ederek Salihli 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde boşanma davası açtı. Duruşmada tanık olarak dinlenen ve babasından işkence gördüğü halde korkudan bunu söyleyemeyen küçük F.B., babasıyla kalmak istediğini söyledi. 10 Ağustos 2004'te sonuçlanan davada taraflar boşanırken, çocuğun velayeti gecici olarak babaya verildi.

Oğlunu görmeye giden anne vücudunun her tarafında morluk ve sigara yanığı olduğunu görünce, fotoğraflarını çekti. G.G., İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurup, şikayetçi oldu. fotoğrafları da delil olarak sundu. Eşinin oğlunun bacağını da kırdığını ileri sürdü. Ayrıca İzmir 5'inci Aile Mahkemesi'ne de başvurup ‘velayet’ davası açtı. Savcılık şikayet üzerine F.B.'yi rapor alınması için İzmir Adli Tıp Kurumu'na sevketti. Adli Tıp Kurumu'nun raporunda çocuğun vücudunda işkence sonucu meydana gelen izlerin bulunduğunu belirterek 7 günlük rapor verdi.

Gözüyaşlı anne G.G., “Karayollarından bir süre önce emekli olan eski eşim sürekli kumar oynuyordu. Kaybettiği zaman beni ve oğlumu dövüyordu. Sonunda yaptığı işkencelere daha fazla dayanamadım. Kendimi de oğlumu da kurtarmak istedim. Boşanmamıza karar veren mahkeme, baskı altında olan oğlumun sözleri üzerine velayeti babaya verdi. Eşim eskiden olduğu gibi oğluma işkence yapmayı sürdürdü.

Bu kez vucudunda iz kalmasın diye ıslak havlu ile dövüyormuş. Oğlumun vucudu ve yüzü işkence izleri ile dolu. Bunu görünce çıldırdım. Oğlumun psikolojisi bozuldu. Okula gitmek istemiyor. Toplum içine çıkmıyor” dedi. Babasından defalarca işkence gördüğünü mahkemeye sunduğu iki sayfalık mektubunda anlatan F.B. de annesiyle kalmak istediğini söyledi.

Mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyetine oğluna yaptıklarını anlatan baba E.B., “Oğlumun hırsızlık alışkanlığı vardı. Uyarmama rağmen bu alışkanlığından vazgeçmedi. Dayanamadım oğlumu dövdüm. Bacağını ben kırmadım. Odasında bulunan kitaplık üzerine devrildi, bacağı bu yüzden kırıldı. Kendisine çeşitli cezalar verdim. Örneğin kulağının yalanmasından hiç hoşlanmıyordu, kızıyordu. 15 kez de kulağını yalayarak ona ceza verdim” dedi. İzmir 5'inci Aile Mahkemesi'nde görülen davada hakim delillere göre çocuğun velayetini babadan alıp anneye verdi. Baba E.B.'nin, haftanın belirli günlerinde oğlunu denetmen gözetiminde görmesine karar verildi.

Savcılığın baba E.B., hakkında ‘Aile Fertlerine kötü davranmak’ suçundan açtığı dava ise henüz sonuçlanmadı.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2007 Çarşamba 12:29:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?