5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Asırlık çınar devrildi

ASIRLIK ÇINAR DEVRİLDİ

İzmir'in Foça ilçesinde 100 yaşındaki Şevkiye Nine hayatını kaybetti.

100 yaşında hayata veda eden Şevkiye Merul, Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra gözyaşları arasında ilçe kabristanlığında toprağa verildi.

Şevkiye Nine'nin 70 yaşındaki oğlu Rüştü Merul, Şevkiye Nine'nin mübadele yıllarında Yunanistan'ın Parga şehrinden ailesiyle birlikte İzmir'in Foça ilçesine göç ettiğini söyledi. Rüştü Merul, annesi Şevkiye Merul'un babaları Ramazan Merul'u kaybettikten sonra ziraat işlerinde çalıştığını belirterek, "Annem babamı kaybettikten sonra tütüncülük yaptı.

Yevmiyeyle zeytin topladı. Tek başına verdiği hayat mücadelesinde 3 çocuğunu büyüttü, evlendirdi, iş güç sahibi olmalarını sağladı. Siyasete de meraklı olan annem dönem dönem olmak üzere toplam 26 yıl Demokrat Parti'nin Foça İlçe Kadın Kolları Başkanlığı görevinde bulundu. Bu arada yaşı kemale erince hac vecibesini de yerine getirdi. Yüz yıllık yaşamında bir gün dahi olsa ibadetini hiç aksatmadı" dedi.

Rüştü Merul, annesinin hiç hastalanmadan uzun yaşamasını sağlıklı beslenmesine borçlu olduğunu söyleyerek, "Annem genelde günlük ve taze besinler yemeğe özen gösterirdi. Eti fazla sevmezdi özellikle çeşitli otlardan yaptığı yemeklerle beslenirdi. Uzmanlar et yemeyenler için unutkan olur diyorlar ama benim annem yaşadığı son güne kadar her şeyi hatırladı. Benim unuttuğum birçok konuyu bana o hatırlatırdı" şeklinde konuştu.

İzmir'in Foça ilçesine mübadele yıllarında gelen mübadillerin büyük bir vapurla geldiğini anne ve babasından birçok kez dinlediğini de ifade eden Merul, "Ne yazık ki ilçemiz Foça'ya bir vapur gelen mübadiller, bugün bir sandal kaldılar. Nesiller değişiyor, geriye sadece hatıraları kalıyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2010 Cumartesi 10:06:05
Güncelleme :27 Mart 2010 Cumartesi 10:47:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?