26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Bakan Yıldırım'dan İzmir'e müjde

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Ankara için aldığımız tren setlerini İzmir'e vereceğiz. Yeter ki işi bitirin" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, EXPO 2015 adaylık sürecinde İzmir'de bulunan 6 kişilik Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) İnceleme Heyeti ile görüşmek için İzmir'e geldi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Alsancak Garı'nda Aliağa-Menderes raylı sistemi için Vakıfbank'tan alınan kredi sözleşmesini imzaladı. Projenin bir dönem kesintiye uğradığını ancak Devlet Demir Yolları, belediye ve bakanlık gayretiyle projenin tekrar canlandırıldığını belirten Yıldırım, "Toplu taşıma ihtiyacı artan güzel İzmir'e ve İzmirlilere nefes aldıracak bu projeyi hizmete sokmak için gerekli kararları aldık. Vakıfbank projeye 200 trilyona yakın kredi sağladı. Finans açısından bir engelimiz yok" dedi.

İzmir'in her şeyin en güzeline layık olduğunu ve gerçekleştireceği bütün organizasyonları başarıyla sonlandırdığını belirten Yıldırım, şöyle konuştu: "Ankara için aldığımız tren setlerini İzmir'e vereceğiz. Yeter ki işi bitirin. EXPO 2015 adaylık sürecinde de İzmir'de ağırlıklı olarak ulaştırma, turizm ve konaklamayla ilgili güzel projeler erçekleştirilecek."

Çevre yolu projesinin de kısa sürede tamamlanacağını belirten Yıldırım, 11 kilometrelik kısımda yüzde 80'lik bölümün tamamlandığını, kalan kısmın da en kısa zamanda bitirileceğini söyledi. Ancak bu yolun tam bir daire yapmadığını ifade eden Yıldırım, projenin bu kısmının tamamlanması için 2008'de adım atılacağını anlattı.

İmza töreninde söz alan İzmir Valisi Cahit Kıraç da, 21. yüzyılda en kıt kaynağın zaman olduğunu belirterek, "Zamanı iyi kullanmanın iki yolu var. Birisi iletişim diğeri de ulaşım. Bu alanlarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. Türkiye'nin ilk demir yolu ağının tarihi Alsancak Garı'nda başladığına dikkat çeken Vali Kıraç, şöyle konuştu: "Maalesef demir ağımız şu an istenilen durumda değil. İstenen seviyeye gelmesi için çalışıyoruz. 100 kilometrelik egeray projesi, İzmir için büyük önem taşıyor. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum."

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, Aliağa-Menderes raylı sistem projesinin artık hayal değil gerçekleşme yolunda olduğunu söyledi. 3 Mart 2006 tarihinde temeli atılan projenin 3 Mart 2008'de ulaşıma açılmasını sağlayacak süratte çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Başkan Kocaoğlu, şöyle konuştu: "Bu bir ortak proje. İzmir'in en büyük ulaşım projesidir. Gerçekleştirilen iş birliği açısından ülkemizde örnek bir teşebbüstür. Bu bakımdan sayın Başbakan Erdoğan'a, Sayın Baykal'a, Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım ve emeği geçenlere teşekkürü borç bilirim." Projenin devamının gelmesi gerektiğini belirten Kocaoğlu, hattın Efes'e, ardından Bergama'ya kadar uzayıp yaygınlaşması gerektiğini ifade etti. Konuşmaların ardından Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım söz konusu kredi sözleşmesini imzaladı.

BAKAN YILDIRIM EXPO İNCELEME HEYETİ İLE YEMEKTE BULUŞTU

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in EXPO 2015 adaylık sürecinde incelemelerde bulunmak üzere İzmir'e gelen BIE İnceleme Heyeti onuruna Crowne Plaza Oteli'nde öğle yemeği verdi. BIE 6 kişilik inceleme heyetinde, heyet başkanı Hırvat Ivica Maricic, BIE Genel Sekreteri İspanyol Vincente Gonzales Loscertales, BIE Uzmanı İspanyol Laurance Levy Toledo ile Finlandiyalı Raila Kehalinna, İsrailli Oren Barel ve Japonya'dan Yura Hideo bulunuyor.
Bakan Yıldırım, yaptığı konuşmada, hükümetin EXPO'ya verdiği desteği yineleyerek, delegelere, Ulaştırma Bakanlığı'na ait projeler hakkında bilgi verdi. EXPO 2015 sürecinde gerçekleştirilecek ulaştırma projeleriyle ilgili heyete bir sunum yapan Yıldırım, İzmir için en önemli projelerden birinin Egeray olduğunu belirtti. 80 kilometre civarındaki yolun günde yarım milyondan fazla yolcuya hizmet edeceğini belirten Yıldırım, çevre yolu projeleriyle de İzmir ile çevre iller arasındaki mesafenin kısalacağını söyledi.

İzmir'in kendisini EXPO 2015 adaylığı için hazırladığını ifade eden Yıldırım, İzmir'in çok farklı avantajları olduğuna dikkat çekti. 8 bin 500 yıllık tarihi olan şehrin ulaşım alt yapısı konusunda da gelişme kaydettiğini belirten Yıldırım, özellikle hızlı tren projesinin hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Proje tamamlandığında 600 kilometrelik Ankara-İzmir yolunun 3 saatte katedilebileceğine dikkat çeken Bakan Yıldırım, "Zamanın hayatta ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Kısa zamanda güvenli ve konforlu seyahatin gerçekleşebilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. Ulaşım alanında farklı çalışmaların da sürdürüldüğünü, su altından tüp geçit bağlantısı projesinin fizibilite çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirten Yıldırım, "İzmir çok kısa zamanda başarılı organizasyonlara ev sahipliği yaptı. Başarıyla tamamlanan Universiade ve Akdeniz Oyunları gibi, EXPO 2015'in de başarıyla gerçekleştirilebileceğine inanıyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 17:57:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?