5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Başbakan'ın da can güvenliği yok

KAPATILAN DTP'NİN ESKİ GENEL BAŞKANI AHMET TÜRK:

Kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, "Devlet ve hükümet barış anayasası hazırlamalı" dedi.

Anayasa değişikliği referandumunu boykot etme kararı alan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Ahmet Türk'ün katılımı ile İzmir'de miting düzenledi. Ahmet Türk, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, DTP Milletvekili Aysel Tuğluk ve il yöneticilerinin katıldığı mitingde konuşan Sırrı Sakık, "Kürt halkının can ve mal güvenliği yoktur. Kürtlerin can ve mal güvenliği yok ise Başbakanın da yoktur. Kürtlerin can ve mal güvenliği yok ise arkasında ordu olan Genelkurmay Başkanının da yoktur" dedi.

"Referandumu boykot ediyoruz" yazılı otobüs üzerinden BDP'lileri kürtçe selamlayan Ahmet Türk ise, "Hepimizi derinden düşündüren bir sürecin içindeyiz. Dörtyol'da, İnegöl'de provokasyonlar yapıldı, halkları karşı karşıya getirmek için. Halklarımızın karşı karşıya gelmesine asla gelmeyeceğiz, provokasyonları boşa çıkaracağız" diye konuştu.

Anayasa paketinin düzenlenmesi sürecinde 42. ve 66. maddenin değiştirilmesi gerektiğini hükümete söylediklerini ifade eden Ahmet Türk, taleplerinin yerine getirilmediğini söyledi. Türk, "Anayasa değişikliği gündeme geldiğinde çok önemli taleplerimiz oldu. 42. maddeyi değiştirin dedik. Neydi bu 42. madde; Türkiye'de Türkçe'den başka dil kullanılamaz diyor. 66. maddenin değiştirilmesini de istedik. Bu madde de şöyle diyor; Türkiye Cumhuriyeti'nin tamamı Türk'tür. Oysa ki bunun değişmesi lazım. Herkes bu cumhuriyetin vatandaşıdır. Bu ülkenin farklılıkları bu ülkenin zenginliğidir dedik, kabul etmediler. Adil olmayan yüzde 10 barajı duruyor. Bu, Kürtler meclise girmesin diye konulmuştur. Bu maddenin değiştirilmesini istedik, hayır dediler. Terörle mücadele yasasının değiştirilmesini istedik. Bütün bu değişikliğe izin vermediler" dedi.

"BARIŞ ANAYASASI" İSTEDİ

Açıklamalarında barıştan yana olduklarını yineleyen Ahmet Türk, eylemsizlik sürecinin derhal başlaması gerektiğini savundu. Türk, "Hükümet demokratik anayasanın sözünü bile verse barış yönünde önemli adımlar atılmış olacak. TBMM'ye generallerin bile itiraf ettiği o faili meçhul cinayetleri, köy yakmaları ortaya çıkartacak bir hakikatleri araştırma komisyonu kurulsun diyoruz. Bütün bu talepler medeni taleplerdir, insani taleplerdir.

BOY FARKI TARTIŞMASINA AHMET TÜRK YORUMU

Bülent Arınç ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında yaşanan boy fartı tartışmalarına da değinen Ahmet Türk, "12 Eylül'de bir anayasa referandumu var. Erdoğan diyor ki '12 Eylül beni mağdur etti'. Kılıçdaroğlu diyor ki 'hayır, 12 Eylül anayasanın mağduru benim'. 12 Eylülün zulmünü yaşayan Kürtleri kimse düşünmüyor. 12 eylül zulmüne ve anayasasına karşısınız o zaman zulüm gören gözaltında bu halka kulak verin. o zaman sizin demokrat olacağınızı bileceğiz. Ama Alevilere, Kürtlere hiçbir şey koklatmayacaksınız.

Demokrasi yolunda yarışa gireceksiniz. İçi boş söylemlerle dolu. neyi getiriyor, neyi götürüyor. Bunları hiçbiri tartışmıyor. Tartışma şu; bu ülkede 2 santimetre farklılığınızla mı bu ülkeyi yönetiyorsunuz. Ayıptır, yazıktır, aklınızla yönetin aklınızla. Ortak aklı ortaya koyalım. Ortak bir formül bulalım. Bu ülkede artık polisiyle askeriyle, dağdaki gençlerimizle hiç kimse ölmesin diyoruz" diye konuştu.

İZMİR'DE KONVOY SALDIRISINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında kapatılan Ahmet Türk ve beraberindekileri taşıyan konvoyun Andan Menderes Havalimanı'ndan ayrıldıktan sonra Konak ilçesindeki parti il binasına hareket halindeyken bir grubun taşlı saldırısına uğraması üzerine çıkan tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Türk, " Benim ağzımdan yanlış haberler yazıldı. Irkçı, milliyetçi bazı kesimler bunu tezgahladı. Ben İzmir halkını suçlamadım, suçlayamam da çünkü halkların kardeşliğini savunuyoruz. Yüzlerce sivil toplum örgütü yanımızda

yer aldı. Kürt ve Türk halkının özgürleşmesini istiyoruz. Bizim mücadelemizin amacı bu. Özgürlüklere adeta kendimizi odaklamışız. Biz barışa sevdalıyız. Hiçbir halkın düşmanı olmayız biz. ama halkımız üzerindeki inkar, imha ve zulüm politikalarını da asla kabul etmeyeceğiz ve sonuna kadar direneceğiz" dedi.

Bu arada, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın konuşması sırasında ise BDP İzmir İl Başkanlığı'nın çaprazında bulunan bir iş hanında kısa süreli küçük çapta bir yangın çıktı İtfaiye ekipleri yangını kısa sürede söndürdü.

KAPATILAN DTP'NİN ESKİ GENEL BAŞKANI AHMET TÜRK:
KAPATILAN DTP'NİN ESKİ GENEL BAŞKANI AHMET TÜRK:
KAPATILAN DTP'NİN ESKİ GENEL BAŞKANI AHMET TÜRK:
KAPATILAN DTP'NİN ESKİ GENEL BAŞKANI AHMET TÜRK:
KAPATILAN DTP'NİN ESKİ GENEL BAŞKANI AHMET TÜRK:
KAPATILAN DTP'NİN ESKİ GENEL BAŞKANI AHMET TÜRK:
KAPATILAN DTP'NİN ESKİ GENEL BAŞKANI AHMET TÜRK:
KAPATILAN DTP'NİN ESKİ GENEL BAŞKANI AHMET TÜRK:
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2010 Perşembe 22:05:05
Güncelleme :6 Ağustos 2010 Cuma 14:39:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?