5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

'Ben aptal değilim' sloganı tescilli çıktı

KIŞKIRTAN REKLAM PATENTLİ ÇIKTI

Türkiye pazarına ilk girdiğinde çeşitli sloganlarıyla dikkatleri üzerine çeken alış veriş merkezi Media Markt'ın hayvanlarla ilgili deyimlere yer verdiği reklamlara tepki gösteren İzmirli işadamı Uğur Kutlu, 1 TL maddi, 1 TL'si manevi olmak üzere 2 TL'lik tazminat davası açmıştı. İşadamı Kutlu, ayrıca insan gövdesi üzerinde bulunan hayvan kafalarının insanlara ve hayvanlara hakaret sayılabileceğini iddia ederek, haksız rekabet oluşturan reklamların tamamen yasaklanması için Ticaret Mahkemesi'ne avukatları aracılığıyla dava açmıştı.

İzmir'de faaliyet gösteren Detel Dış Ticaret Şirketi'nin sahibi Uğur Kutlu, insan görüntüsü üzerinde çeşitli hayvan kafası resimleri bulunan "Fotoğraf makinesi alırken sağılacak inek miyim?, "Televizyonda pahalı fiyata atlayacak kadar sazan mıyım?, "Cep telefonunda kazık yiyecek kadar kuş beyinli miyim?, "Çamaşır makinesinde kazığa razı olacak kadar koyun muyum? sloganlı billboardlar ve gazetelerde çıkan reklamların Türk insanını aşağıladığını belirterek 1 TL'si maddi, 1 TL'si manevi olmak üzere 2 TL'lik sembolik tazminat davası açmıştı.

Uğur Kutlu, ticari açıdan bakıldığında bu reklamların haksız rekabet teşkil ettiğine dikkat çekerek billboardlar ve gazetelerde çıkan reklamların bir an önce durdurulması için avukatı Kurtuluş Atalay aracılığı ile Ticaret Mahkemesi'ne dava açmıştı.

"BEN APTAL DEĞİLİM" SLOGANI TESCİLLİ ÇIKTI

İzmir 4. Ticaret Mahkemesi'nde açılan davaya Media Markt adına yazılı cevap dilekçesi gönderen Avukat Eda Oktay; 5 sayfalık cevap dilekçesi yazdı. Avukatlığını yaptığı şirketin Avrupa'nın en büyük elektronik perakende şirketi olduğunu elirten Oktay, cevabında şunları yazdı: "15 ülkede bu başarıya reklamlardaki farklılığı, espri anlayışı, uygun fiyat, çok seçenek ve iyi hizmet felsefesi ile ulaşmıştır. Müvekkil şirket aynı başarıyı Türkiye'de aynı reklam anlayışıyla sürdürmek istemiştir. Söz konusu reklamların yayınlanmasından sonra sektördeki hassasiyeti dikkate alan müvekkil şirket, huzurdaki davanın konusu olan hayvan görselli reklamları ile -ben aptal değilim- sloganının yer aldığı reklamlarını kullanımdan kaldırmıştır. Reklamlar ortadan kaldırıldığı için dolayısıyla bu davada konusuz kaldığından açılan davanın reddi gerekmektedir. Kaldı ki, 'ben aptal değilim' sloganı aynı zamanda tescilli bir markadır. 'Ben aptal değilim' sloganının Türk Patent Enstitüsü nezdinde 20.08.2007 tarihinden itibaren müvekkil şirket tarafından marka olarak tescil edilmiştir."

Türkiye genelinde önemli bir pazara sahip olan ve İzmir Ticaret Odası tarafından defalarca ödüllendirilen çok sayıda kişiye istihdam sağlayan Detel Şirketi'nin avukatı Kurtuluş Atalay; Ege'de elektronik piyasasında çok sayıda kişiyi istihdam eden müvekkili Uğur Kutlu'nun olaya önce insani açıdan daha sonra işadamı kimliğiyle yaklaşarak reklamlara büyük tepki gösterdiğini söyledi. Atalay, şunları söyledi: "Davalı firmanın verdiği reklamlar yüzünden sadece müvekkilim değil, Türkiye genelinde faaliyet gösteren birçok ulusal ve uluslararası firma olumsuz yönde etkilenerek büyük zarar görmüştür. Kampanya planlı programlı yapılmıştır. Bu reklam kampanyası 3 aşamalı yapılmıştır. Yapılan reklam kampanyaları ile Türk insanına ve hayvanlara hakaret edildiğini düşünmekteyiz. Ayrıca, şirketin sloganının patentli çıkması bizi daha da şaşırtmıştır."

KIŞKIRTAN REKLAM PATENTLİ ÇIKTI
KIŞKIRTAN REKLAM PATENTLİ ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2010 Çarşamba 16:14:05
Güncelleme :10 Şubat 2010 Çarşamba 20:33:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?