5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Birgi’den 2011 yılında tanıtım atağı

BİRGİ’DEN 2011 YILINDA TANITIM ATAĞI

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’dan Birgi Kültür Yolu projesi için destek almayı başaran Birgi Belediyesi 2011 yılını tanıtım yılı olarak belirledi.

Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış olan ve birçok değeri barındıran Ödemiş’e bağlı Birgi’de yüzde 75 maliyeti İZKA tarafından karşılanacak olan proje kapsamında beldenin tanıtımı için çok farklı etkinlikler düzenlenecek. Etkinliklere 8 Ağustos Pazar günü düzenlenecek yöresel yemeklerin tanıtımı ile başlanacak. Projenin 14 Temmuz’da resmen start aldığını kaydeden Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener 18 ay boyunca projede yer alan etkinlikleri gerçekleştireceklerini söyledi.

TANITIMDA FARKLI MATERYALLER

Etkinliklerin yanı sıra Birgi’deki kültürel varlıkların tanıtımı ve korunmasına da önem verildiğini ifade eden Şener, “10 yıldır Birgi’de eski kültürümüzü korumak için uğraş veriyoruz. Bunda epeyce mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum. Mobese kamera sistemi ile hem güvenliği sağlayacağız, hem de görüntüleri internetten yayınlayarak tarihi ve kültürel değerlerin her an görülebilmesini sağlayacağız.

4 adet kiosk cihazı tarihi varlıkların önünde yer alacak. Bu bilgisayarlara tanıtım ile ilgili dokümanlar yüklenecek. İki adet 6 metrekare büyüklüğünde ışıklı tanıtım panosu yapılacak. Bunun dışında Birgi’nin çeşitli bölgelerinde 18 adet bilgilendirme panoları yer alacak. 6 adet fotoğraf panosunun yanı sıra Birgi fotoğraflarından oluşan CD’ler hazırlayacağız” dedi. 2011 yılının Bahar aylarında büyük bir tanıtım kampanyasının başlayacağını belirten Şener, “Bu kampanya için broşürler ve CD’ler hazırlanarak Türkiye’nin dört bir yanında tanıtım faaliyetleri yürütülecek. Çakırağa Konağı, Ulu Cami gibi yapıların maketleri yaptırılacak. Ayrıca buzdolabı süsü olarak porselen mini tabakların içinde Birgi’deki tarihi ve kültürel değerlerin resimleri yer alacak” dedi

YEMEKLER DE TANITILACAK

Başkan Şener: “Düzenleyeceğimiz etkinlikler arasında Birgi yemeklerinin tanıtımı da var. 18 ay boyunca her ay sonunda Birgi’de yemeklerin tanıtımı yapılacak. Yöresel yemekler böylelikle yaşatılarak gelecek nesillere de taşınacak. Birgi’ye gelen ziyaretçilerimiz için ayrıca bir gezi römorku oluşturulacak. Beldemiz içersinde üç yürüyüş parkuru hazırlanarak 40 adet yön levhası ile ziyaretçilerimizin beldemiz içinde yürümesi ve tarihi dokuyu daha yakından tanıması sağlanacak” şeklinde konuştu.

PANSİYONCULUĞUN YAYGINLAŞMASI İÇİN BUTİK OTEL

Birgi’de devam eden ve başlayacak olan restorasyon çalışmalarına da değinen Şener, “Birgi kültürünü yansıtan Derviş Ağa Medresesi yanında bulunan Osmanlı döneminden kalma bir evi kamulaştırdık. Bu evi kamulaştırarak bir butik otel şeklinde dönüştürüyoruz. 6 odası olan bu şirin evimiz konuklarımıza pansiyon olarak hizmet verecek. Evimizde çalışmalar artık bitmek üzere. Buradaki butik otel ile Birgi’ye dışarıdan gelen yerli ve yabancı konukların ağırlanabilmesi için pansiyonculuğun gelişmesini hedefliyoruz. Butik otelimizin bulunduğu sokakta sokak sağlıklılaştırılması projesi hazırlanıyor” dedi.

DERVİŞ AĞA MEDRESESİ VE HAMAMI 2011 YILI SONUNA YETİŞECEK

Derviş Ağa Medresesi ve Hamamı’nda da 2011 yılı sonunda bitecek şekilde çalışmalara başlayacaklarını sözlerine ekleyen Şener, “Ayrıca aynı sokaktaki Derviş Ağa Medresesi ve Derviş Ağa Hamamı’nın restorasyonu için ödenek çıktı. 1663 yılında inşa edilen 7 odalı tam bir Osmanlı yapısı olan Derviş Ağa Medresesi’nin proje onayı çıktı. Vakıflar mülkiyetindeki bu tarihi yapıyı belediye olarak 49 yıllığına kiraladık, ödeneğimiz Sayın Valimiz Cahit Kıraç tarafından uygun görüldü.

Belediyemize ait olan Şeyh Muhittin Hamamı da denen Dervişağa Hamamı da yok olmak üzereydi. 4 yıllık proje mücadelesinin ardından Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan projemize onay aldık. Kurulumuzdaki hocalara desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Aynı sokakta yok olmak üzere olan değirmeni de gün yüzüne çıkaracağız. Projeler için 2010 yılı içinde ihaleye çıkıp 2011 yılı sonuna kadar bu restorasyonları da tamamlayacağız” dedi.

Gelecek nesillere tüm değerlere korunmuş ve geliştirilmiş bir Birgi kenti bırakmak istediklerini kaydede Şener son olarak şöyle konuştu: “Birgi beldesini bir adım daha ileri taşıyabilmek için imkânlarımızı seferber etmiş durumdayız. Bu projemiz 2011 yılı sonunda tamamlandığında Birgi Türkiye’de ve dünyada daha çok tanınan bir belde haline gelecek” dedi.

BİRGİ’DEN 2011 YILINDA TANITIM ATAĞI
BİRGİ’DEN 2011 YILINDA TANITIM ATAĞI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2010 Cumartesi 09:52:05
Güncelleme :7 Ağustos 2010 Cumartesi 11:59:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?