5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Bu kitap yangın tartışmasını bitirecek

İZMİR YANGINI TARTIŞMASINI BÜYÜKŞEHİR BİTİRECEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, arşivinde bulunan 1922 tarihli İzmir yangını ile ilgili belge ve fotoğrafları kitaplaştırarak bu konudaki spekülasyonların bitirilmesini hedefliyor. Büyükşehir'in elindeki belgeler, İzmir yangınını Türkler'in çıkarmasının mümkün olmadığını net bir biçimde ortaya koyuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina ve Kent Arşivi (APİKAM), İzmir yangını ile ilgili iddialar ve devam eden spekülasyonlar karşısında, elindeki tüm belge ve fotoğraflardan oluşan tarihi belge niteliğinde bir kitap yayınlamaya hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı'ndan yayımlanacak olan kitapta, o dönemin Batılı gazetecilerinin yorumları, haberleri, fotoğraflar ve raporlar yer alacak. İzmir yangını konusunda daha önce farklı araştırmacılar tarafından hazırlanan kitaplara da destek niteliğinde olacak olan kitap, tarihi gerçekleri ulusal ve uluslararası kamuoyuna sunmayı hedefliyor.

APİKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, İzmir yangını ile ilgili iddiaların dönem dönem ortaya atıldığını hatırlatarak, konuyla ilgili o dönemin Batılı gazetecilerinin yazılarının açık bir şekilde yangını Türkler'in çıkarmış olmasının mümkün olmadığını belirttiklerini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Gökdemir, İzmir yangını ile ilgili olarak ellerindeki belge, bilgi ve fotoğrafları kitap haline getirme çalışmalarını hızlandırdıklarını ve gerçekleri anlatan geniş kapsamlı bir çalışmayı yakın zamanda Türkiye kamuoyuna hediye etmeyi hedeflediklerini ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı serisi içinde yer alacağı açıklanan yayında, dönemin sigorta kumpanyalarında resmi İtfaiye Şefi olan Paul Greskoviç'in ayrıntılı raporundan E. Alexander Powell'in 1923 tarihli "Müslüman Asya'da Güç Mücadelesi" adlı kitabına, Fransız Le Figaro, L'Illustration, Le Temps ve Le Matin gazetelerinin 1922 tarihli nüshalarından İzmir'de Fransızca yayımlanan Le Levant Gazetesi haberlerine, Fransız savaş gemilerinin kumandanı Amiral Dumesnil'in yazmış olduğu raporlardan Amiral Dumesnil'in 28 Eylül 1922 tarihli "Yangının failleri kimler" başlıklı raporuna kadar pek çok somut bilgi ve belge yer alacak. Söz konusu belgelerin tamamında, İzmir yangınını Türkler'in çıkarmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.

İZMİR YANGINI TARTIŞMASINI BÜYÜKŞEHİR BİTİRECEK
İZMİR YANGINI TARTIŞMASINI BÜYÜKŞEHİR BİTİRECEK
İHA
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2010 Cuma 10:00:01
Güncelleme :9 Nisan 2010 Cuma 19:32:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?