5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Bu oyunu birileri oynuyor!

ET VE SÜT ÜRETİCİLERİ DERT YANDI

İzmir Veteriner Hekimler Odası, İzmir'de faaliyet gösteren aralarında odalar ve üretici birliklerinin bulunduğu 26 kurum ve kuruluşla birlikte et fiyatlarındaki yükselişi konu alan bir basın toplantısı düzenledi.

 Basın toplantısında sözcülük yapan İzmir Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Hidayet Petin, Türkiye'de et ve süt üretimi bakımından hiçbir eksiklik olmadığını, yaratılan yüksek fiyat ortamının spekülatörler tarafından kasıtlı yapıldığını öne sürdü. Son beş yılda toptan et fiyatlarının yüzde 7 buçuk liradan 15 buçuk liraya kadar yükseldiğini belirten Petin, son bir yılda fiyatların yüzde 51 pahalandığını söyledi. Et ve süt üretiminde açık olmadığına değinen Petin, şöyle konuştu: "Açık varmış gibi gösteriliyor. Dışarıdan et ithalatı yapmak hiçbir zaman işe yaramadı. Bu paralar birilerinin cebine haksız kazanç olarak gidiyor. Ayrıca, madem az süt üretiliyor neden süt fiyatları düştü. Bu oyunu birileri oynuyor."

Türkiye'deki tüketicilerin daha ucuz et alabilmelerinin mümkün olduğunu ifade eden Petin, şunları söyledi: "Türkiye'de bugün et ve süt üretimi açığı yoktur. Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız 81 ilde acil sayım yaptırarak 2 milyon 69 bin besi danası olduğunu tespit etti. Bu kadar hayvanın beside olması halkımızın beslenmesi için ihtiyacı olan 500 bin ton et demektir. Genelde 6'şar aylık periyotlarla besi yapıldığı için bu rakamı iki ile çarptığımızda yılda 1 milyon ton et demektir. Buna ayrıca keçi ve koyun eti üretimini de dahil ettiğimizde üretimde bir sorun olmadığı görülecektir."

Et üreticilerinin artık ayakta durmakta zorlandığını belirten Petin, köylülerin artık damızlık hayvanlarını bile keser hale geldiğini söyledi. Etteki KDV'nin yüzde 1 seviyesine inmesinin şart olduğunu belirten Petin, büyük hipermarketlerin de zamanında ödeme yapmamasından dolayı üreticilerin bir kat daha zorladığını söyledi. Son olarak Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e seslenen Petin, sözlerini şöyle tamamladı: "Sayın bakanımız tüm baskılara rağmen hâla et ve hayvan ithalatına direnmeye çalışıyor.

Birkaç ithalatçıdan başkasına yararı olmayacak üreticiyi ve çiftçiyi tamamen yok edecek bu projeye asla geçit vermemesini talep ediyoruz."

ET VE SÜT ÜRETİCİLERİ DERT YANDI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2010 Pazartesi 16:05:02
Güncelleme :22 Şubat 2010 Pazartesi 23:43:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?