5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Büyükşehir'den köylere arıtma tesisi

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÖYLERE ARITMA TESİSLERİ

15 milyon Euro’ya 3 arsenik arıtma tesisi kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, suyunda kirlenme görülen 16 köye de ihtiyaca göre arsenik veya demir - mangan paket arıtma tesisleri kurdu.

Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle İzmir’in bazı yeraltı su kaynaklarında ortaya çıkan arsenik sorununu kökten çözmek için harekete geçen ve 15 milyon Euro’luk yatırımla 4 ay içinde Manisa, Menemen ve Halkapınar’da 3 ayrı arsenik arıtma tesisi kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu alandaki yatırımlarını köylere kadar yaymaya başladı. 16 köyün kuyularında ortaya çıkan arsenik ve demir-mangan problemini çözebilmek için paket arıtmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmalarıyla da Türkiye’ye örnek oldu.

TÜRKİYE’DE ÖRNEK UYGULAMA

Mevcut ve yeni açılan kuyulardaki suyun kimyasal ve bakteriyolojik analizlerini sürekli tekrarlayan ve su kalitesi izleme çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü bildiren İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik” çerçevesinde İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte ortak çalışmalar yaptıkları kaydedildi. İzmir Bölge Hıfzıssıhha Entitüsü’nde elde edilen analiz sonuçları doğrultusunda yeni açılan veya mevcut kuyulardaki arsenik, mangan ve demir değerlerinin üst sınırı aşması durumunda İZSU, bu kuyuların suyunu arıtacak tesisler kuruyor. Tesislerin kapasitesi ve büyüklüğü, kuyudaki demir, mangan ve arsenik değerine göre projelendirilip iki ay gibi kısa bir sürede tamamlanıyor. Türkiye’de ilk kez İzmir’de kullanılan adsorban medyalı paket arıtma tesisiyle, su içindeki arseniği tutan minerallerle arsenik giderimi yapılıyor. Özel mineralli multi medya filtre sisteminde ise kuyudan gelen su önce tanklara alınarak demir-mangan arıtımı yapılıyor ve arıtılmış temiz su depoya iletiliyor. Sistem, işletimi kolay olması, kimyasal madde tüketimi olmaması ve otomatik çalışması nedeniyle tercih ediliyor.

Suya kaynağında ya da sonradan karışabilen demir ve mangan, suyun görsel ve fiziksel niteliklerini olumsuz etkiyor; renk, bulanıklık veya bakteri üremesine yol açıyor. Kurulan arıtma tesisleriyle, demirin ve manganın neden olduğu renk ve bulanıklık; çamaşır, kumaş ve porselen eşya üzerinde leke bırakması, su borularının kesitlerinin daralması, borularda demir bakterilerinin çoğalarak suyu kirletmesi ve tesisat aksamının bozulması gibi sorunlar önlemiş oluyor.

PAKET ARITMA TESİSİ YAPILAN KÖYLER

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 8 ilçedeki 16 köyde 511 bin TL’lik yatırımla arsenik veya demir-mangan tesisi kurarak köylülere sağlıklı ve kaliteli su verilmesini sağladı. İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 2008 yılından itibaren Bornova Çiçekli Köy, Bornova Yaka Köyü, Foça Ilıpınar Köyü, Menemen Bozalan Köyü, Aliağa Bozköy, Samurlu ve Yukarı Şehit Kemal köylerine arsenik paket arıtma tesisi yapıldı. Foça Yeniköy, Urla İçmeler Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kuyusu, Torbalı Helvacı Köyü, Bayındır Kızılağaç Köyü, Torbalı Ormanköy, Bornova Karaçam Köyü, Bayındır Dernekli Köyü, Özdere Çukuraltı Deposu ve Bayındır Çınardibi Köyü’ne ise demir-mangan paket arıtma tesisleri kuruldu.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÖYLERE ARITMA TESİSLERİ
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÖYLERE ARITMA TESİSLERİ
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2010 Cumartesi 10:02:00
Güncelleme :22 Mayıs 2010 Cumartesi 17:42:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?