5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Çarpıp kaçana değil yanında oturana ceza

ÇARPIP KAÇAN DEĞİL YANINDA OTURAN CEZA ALDI

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir trafik kazası ile ilgili görülen davada şaşkınlık üstüne şaşkınlık yaşanıyor.

Evine dönmek isterken eski Tariş Müdürü'nün şoförlüğünü yapan Bircan O. isimli sürücünün çarpıp ölüme terk ettiği Özlem Gün isimli genç kız bilirkişi raporuna göre yüzde 100 kusurlu bulunmuştu.

Aynı mahkeme, genç kıza çarptıktan sonra kaçan ve polisler tarafından yakalanan Bircan O.'yu, "Yardım ve bildirim yükümlüğünü ihlal" suçundan beraat kararı verdi. Davanın en şaşırtıcı bölümü ise, sürücüye, "Yardım ve bildirim yükümlülüğünü ihlal" suçundan beraat kararı verildi.

Kaza sırasında yanında bulunan arkadaşı Ömer Ünvar'a mahkeme, yardım ve bildirimde bulunmadığı için ceza verdi. Mahkeme, çarpma suçundan sürücü Bircan O.'ya 2 bin 700 TL para cezası verirken, yanında bulunan Ömer Ünvar'a da olayı ilgili makamlara bildirmemek ve yaralı kıza yardım etmemek suçundan 600 TL para cezasına çarptırdı. Karar karşısında şok yaşadıklarını belirten Özlem Gün'ün avukatı İbrahim Alper Gültekin, çok tartışılacak kararın bozulması için Yargıtay'a başvurduklarını söyledi.

Evine dönmek isterken Bircan O. isimli sürücünün çarpıp ölüme terk ettiği Özlem Gün isimli genç kız bilirkişi raporuna göre yüzde 100 kusurlu bulunmuştu.

İzmir 1.Sulh Ceza Mahkemesi`nde açılan davayla ilgili Makine Mühendisi Mehmet Özel`in hazırladığı rapor mağdur genç kızı şoke etti. Tanık ifadelerini ve olay yeri incelemesi sonucu hazırlanan bilirkişi raporunda, "Yüz metre ilerideki yaya geçidini kullanmayarak kendini ve trafik güvenliğini riske ettiği belirtilen Gün, rapora avukatı kanalıyla itiraz etti ancak, asıl suçlu kendisi görüldü.

Genç kızı suçlu bulan mahkeme, çarpma olayından sonra genç kıza yardım etmedikleri ve olayı ilgili makamlara bildirmedikleri için sürücü Bircan O. ile yanında bulunan arkadaşı Ömer Ünvar ayrıca, "Yardım ve bildirim yükümlülüğünü ihlal" suçundan yargılandılar. Mahkeme, aracı kullanan ve çarpma olayından sonra genç kızı ölüme terk ederek kaçan ancak kısa bir süre sonra polisler tarafından yakalanan Bircan O.'yu suçsuz bulup beraat ettirdi. Aynı mahkeme, sürücüyü suçsuz bulurken, yanında oturan arkadaşı Ömer Ünvar'ı suçlu buldu. Mahkeme, Ömer Ünvar'a 600 TL para cezası verdi. Ceza Ömer Ünvar'ı olduğu kadar davacı genç kızın avukatını da şok etti.

Yargıtay'a başvuran Özlem Gün'ün avukatı İbrahim Alper Gültekin, şöyle konuştu: "Sürücü müvekkilime çarptıktan sonra kaçtığını zaten inkar etmiyor. İnsaniyet adına durup yardım etmesi gerekirken olay yerinden kaçmış daha sonra polis tarafından yakalanmıştır. Çarpma sonucunda dikiz aynasının kırılması sonucu polis tarafından tespit edilmiştir. Hal böyle iken yerel mahkeme, sürücü üzerine atılı, "Yardım ve bildirim yükümlülüğünü ihlal suçundan, suçun maddi unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etmiştir.

Oysa yanında bulunan Ömer Ünvar isimli kişi, aynı suçtan 600 TL para cezasına çarptırılmıştır. Olay tartışmaya açıktır. Böyle bir karar karşısında bende şok oldum."

ÇARPIP KAÇAN DEĞİL YANINDA OTURAN CEZA ALDI
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2010 Çarşamba 10:23:05
Güncelleme :13 Ocak 2010 Çarşamba 16:36:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ZAHİDE SESSİOĞLU IP: 85.105.190.xxx Tarih : 14.01.2010 11:38:51

Aradan zaman geçmesine karşılık haberi okuyunca yine adaletin yerini bulmadığını hatırladım.Bir insan hayatının 2,700 TL veya 600 TL kadar ucuz olması ne kadar komık değilmi?Sen bir insana çarp ve kaç aradan 15 gün sonra yakalan (yakalan diyorum çünkü polis tarafından yakalandı bu zaman zarfında rahat bir şekilde dolaşıyordu) ve cezan 2,700 TL olsun.Yazık bu insan haklarına aykırı bir durum.Kaza anında herşey olabilirdi.Bırakıp kacan işyerine aracın aynasının çukura girip zarar gördüğünü belrten bu sahıs acaba özlem ölseydi bunun bedelini x2 yani 5,400 TL  yanındaki arkadaşı 1,200 TL ilemi ödüyecekti. Hadi suc oranı %100 Özlem Güne ait.(Bu Bile Muallak Asıl Değil).Peki vurup kaçtıktan sonra hangi suçtan bahsediliyor.Bircan O. şahıs kendi içinde zaten suçlu olduğunu biliyor.Ama adelet elinde bence ucuz bir bedele tabi tutulmuş.Zira hiç ceza almasada olur.çünkü yasananlar bu komik rakamla yada daha fazlası ile kapatılamaz.Herzaman ki gibi Adalet yerini bulmamış fakat yıllardır inanıyoruzki illahi adelet elbette yerini bulacak...