5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Çin lokantasına Samsunlu aşçı

ÇİN LOKANTASININ AŞÇIBAŞISI TÜRK

Türkiye'nin en iyi Çin restaurantları arasında yer alan İzmir Red Dragon Çin Restaurantı'nda Çin'e hiç gitmeden babadan kalma mesleğini devam ettiren Samsunlu Aşçıbaşı Seydi Ayşi görev yapıyor. Samsunlu aşçı başı Ayiş, en büyük özleminin Çin'e gitmek olduğunu söyledi.

İzmir'de sadece iki tane bulunan Çin restaurantlardan Red Dragon'da aşçıbaşılık yapan 40 yaşındaki Seydi Ayşi; Çin mutfağına olan merakının küçük yaşta başladığını söyledi. Memleketi Samsun'un meşhur mönülerinin ne olduğunu bile bilmediğini söyleyen Ayşi; Çin mutfağına özgü yemeklerin Türk mutfağından çok farklı olduğunu açıkladı. Et tüketiminin Türklerde yoğunlukta olduğunu dile getiren Seydi Ayşi, Çin mutfağının sağlıklı yaşam için gerekli sebze türlerinden oluştuğunu söyledi. Çine gitmeden hiçbir eğitim almadan sadece kendi merakı ve el hüneri doğrultusunda Çin'in damak lezzetine uygun yemekleri hazırladıklarını anlatan Ayşi, Türk ve Çin asıllı müşterilerinden de takdir aldığını söyledi.

Ülkenin en meşhur yemeğinin portakallı pekin ördeği olduğunu söyleyen Ayşi, "23 yıldır babadan kalma mesleği devam ettiriyorum. Babamlar da Çin'e gitmeden ve eğitim almadan meslekte kendilerini geliştirmişler. Ben de mesleğimin 23. yılındayım ve 23 yıldır aynı restaurantta çalışıyorum" dedi.

Çin restaurantının Türk aşçıbaşısı Seydi Ayşi, iki ülkenin damak lezzetlerinin çok farklı olduğunu söyledi. Özellikle yağ oranı düşük sebze ve etin az pişmiş halinin Çin mutfağında fazlasıyla ağırlıkta olduğunu anlatan Ayşi, Çin'e özgü yemeklerden acılı, ekşili çorbalar, sebzeli dana yemeklerini yaptığını söyledi. Özellikle İzmirlilerin pekin ördeği ve mantarlı bambu yemeğini tercih ettiğini söyleyen Seydi Ayşi, Çin mutfağında pirinç çorbasının bağırsak bozukluklarına iyi geldiğini dile getirdi.

EN BÜYÜK HAYALİ ÇİN'E GİTMEKMİŞ

Çin yemeklerinin kıvamını tutturmanın kolay bir yanı olmadığını söyleyen Seydi Ayiş, "Ben 23 yıldır kendimi sadece Çin mutfağına adadım. Ancak zor bir menüleri var. En büyük hayalim fırsat olursa Çin'e gitmek" diye konuştu.

Çin restaurantında Seydi Ayiş'in yardımcılarından olan Çinli Okan He, iki yıldır Türkiye'de bulunduğunu, ülkesinde de Türk restaurantların yoğunlukta olduğunu ve Türklerin çok sevildiğini söyledi. Çinli aşçıbaşı yardımcısının Türk yemeklerinden en beğendikleri Manisa Kebabı ve lahmacun.

ÇİN LOKANTASININ AŞÇIBAŞISI TÜRK
ÇİN LOKANTASININ AŞÇIBAŞISI TÜRK
ÇİN LOKANTASININ AŞÇIBAŞISI TÜRK
İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2010 Perşembe 09:36:05
Güncelleme :29 Temmuz 2010 Perşembe 14:31:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?