5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Çin'den İzmir'e yatırım köprüsü

ÇİN'DEN İZMİR'E YATIRIM KÖPRÜSÜ

Çin Ticaret Bakanı Chen Deming başkanlığında Türkiye'ye gelen Çinli müteahhit, müşavirlik ve yatırım gruplarının temsilcilerinden bir bölümü, İzmir Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (İZSİAD) yoğun girişimleriyle Ankara ve İstanbul'la sınırlı tutulan ziyaretlerine İzmir'i de ekledi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın daveti üzerine gerçekleştirilen 4 günlük ziyaret ekonomik işbirliği çalışmalarının (müteahhitlik, müşavirlik ve yatırım) derinleştirilmesi yönünde alınan son kararlar çerçevesinde gerçekleştirilirken, global ekonomik krizin artçı şoklarından kurtulmaya çalışan dünya ekonomisine 2,3 trilyon dolarlık döviz rezerviyle yön veren Çin'in Türkiye ziyaretinin her açıdan önem taşıdığı belirtildi.

Ziyaretle ilgili görüşlerini açıklayan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Denizli; şöyle konuştu: "Çin Ticaret Bakanı Chen Deming Çin Ekonomisine yön veren 40 kişiden biri olarak tanımlanıyor. Kendisi ile birlikte Türkiye'yi ziyaret eden çok önemli Çinli gruplar var. Bu ziyaretin netleşmesi üzerine programa katılacağını öğrendiğimiz kuruluşlarla iletişime geçtik. Dünya devi Çinli grupların ilgisini İzmir'e çekmeye gayret ettik. Onlara İzmir'i, İzmir'in fırsatlarını, Akdeniz çanağı içinde gün geçtikçe artan önemini aktardık. Bu süreçte Valimiz Cahit Kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun geçen yıllarda Çin ile geliştirdikleri ilişkilerinde çok büyük katkısını gördük."

İZMİR'İN YATIRIM POTANSİYELİ

Denizli, Ankara ve İstanbul ile sınırlı programda heyetin bir bölümünün İzmir'i programlarına almalarının son derece memnuniyet verici olduğunu söyledi. Heyetten bir bölümünün Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşmeye çok önem verdiklerini anlatan Denizli; şunları söyledi: "Aziz Kocaoğlu'nun İstanbul programı nedeniyle İstanbul'da bir araya geleceğiz. Kendileriyle İzmir ve İzmir'in yatırım potansiyeli ile ilgili görüşmeler yapacağız. 10 - 11 Ocak günleri İzmir'i ziyaret edecek Çinli yetkililer hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret ederek işbirliği imkanlarını masaya yatıracak hem de İzmir iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelecek. Hedefimiz; İzmirli yatırımcılarla Çinli yatırımcıların yüz yüze yapacakları görüşmelerin somut yatırımlara dönüşmesidir. Çin - İzmir ilişkisinin sadece İzmir için değil 3. ülkelerde de işbirliği imkanları ve yatırım fırsatları yaratabileceğine inanıyoruz."

Önümüzdeki günlerde davet ettikleri bir başka Çinli grubun daha İzmir'e geleceğini söyleyen İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Denizli, sözlerini şöyle tamamladı: "Gerçekleştirdiğimiz yurt dışı seyahatler ve davet ettiğimiz yatırımcı gruplarla İzmir'in önümüzdeki yıllarda çok önemli yatırımlara ev sahipliği yapacağına inanıyoruz, bu çabalarımız aynı hızla devam edecektir."

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2010 Cuma 09:47:03
Güncelleme :8 Ocak 2010 Cuma 12:37:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?