5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Çinli gazeteciler Demirtaş'la görüştü

ÇİNLİ GAZETECİLER İZMİR'DE

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Çin'in Business Travel Dergisi'nin sorularını cevapladı. Çin Business Travel Editörleri Yuanyuan Han ve Jinning Gao'ya İzmir ekonomisiyle ilgili bilgi veren Demirtaş, "Çin için Türkiye'de en uygun yatırım yeri İzmir'dir" dedi. Çinli gazeteciler son 5 yılda İzmir'de yaşanan değişim hakkında bilgi istedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir için yaşanan en önemli gelişmenin EXPO 2015'e aday olunması ve ev sahipliği için verilen yarış olduğunu söyledi. Bunun sonucunda İzmir'in dünya kenti olma hedefinde yol haritasını belirlediğini anlatan Demirtaş, "Ev sahibi olma hakkını Milano elde etti ama biz de çok şey öğrendik ve kazandık. Şimdi 2020'ye aday olmayı düşünüyoruz" dedi. Demirtaş, yine aynı dönemde İzmir'in kruvaziyer turizmde çok büyük atak yaptığını ve 2005'de sıfır noktasında olan kruvaziyer turizmin 350 bin yolcu seviyesine çıktığını söyledi.

İZMİR SIÇRAMA NOKTASI

İzmir'de yatırım imkanları ve Çinli yatırımcılar için fırsatlar hakkında bilgi veren Demirtaş, şöyle konuştu: "Çin için Türkiye'de en uygun yatırım yeri İzmir'dir. Çünkü Avrupa ve Balkanlar'a sıçrama noktasıdır. İzmir'den 4 saatlik uçuş mesafesi içinde 1.5 milyarlık bir nüfusa ulaşabilirsiniz. Dolayısıyla Çin'in, bu coğrafyada bir üs olarak kullanacağı yer İzmir'dir."

Çin'in en büyük dezavantajının pazara uzak olması olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Çinli üreticiler ürünlerini İzmir'de serbest bölgede depolayabilirler ve pazarın hemen yanıbaşında olurlar" dedi.

12 ÇİNLİ ÜYEMİZ VAR KAYIT YAPMAYA HAZIRIZ

Demirtaş, Çin'in en büyük otomotiv üreticilerinden olan Dong Feng Motor'un (DFM) Türkiye'de yapmaya karar verdiği yatırımın gündeme gelmesinin ardından firma yetkilileriyle biraraya gelerek bu yatırımı İzmir'de yapmaları halinde sahip olacakları avantajları anlattıklarını söyledi.

Çin otomobillerinin en çok sattığı illerin başında İzmir'in geldiğine dikkat çeken Demirtaş, şöyle konuştu: "İzmir, DFM'nin en çok sattığı illerden biri. DFM yetkilileri, Türkiye'de yatırım yapma kararı aldıklarını ifade ettiler. Türkiye Distribütörü Yeşilkaya Otomotiv ile protokol imzalandı. Yatırımı da ihtimalle İzmir'de yapacaklarına inanıyoruz. İzmir otomotiv yan sanayi açısında da çok gelişmiş durumda. Odamızda 3 bin otomotiv sanayi ile ilgili üyemiz var. Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük jantile akü üreticileri İzmir'de."

Çinli basın mensuplarının, Çin firmalarını İzmir Ticaret Odası'na kayıt yaptırıp yaptıramayacağı yönündeki sorusuna ise Demirtaş, şöyle karşılık verdi: "Hemen gelsinler üye kaydedelim. Şu an Odamıza üye 12 Çinli firma var."

İzmir Ticaret Odası'nın çalışmaları hakkında bilgi veren Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Yüzümüzü dünyaya dönmüş durumdayız. Tüm dünyayı pazar olarak kabul ediyoruz. Üyelerimizin dış pazarlara açılması için her türlü enformasyon hizmeti veriyoruz. Dünyadaki ticaret odaları ile bu amaçla işbirliğine gidiyoruz. Çin'de Ningbo, Wuhan ve Nanjing ile kardeş şehir ilişkilerimiz var."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 17:15:01
Güncelleme :7 Nisan 2010 Çarşamba 18:08:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?