5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Çinliler İzmir'e yatırım yapmak istiyor

ÇİNLİ DEV CITIC, İZMİR’DE YATIRIM YAPMAK İSTİYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yatırım planlarını aktaran CITIC Başkan Yardımcısı, “İzmir, Çin’de çok konuşulan bir kent. Burada iyi bir yatırım şansı bulacağımızı umuyoruz” diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu, Pazartesi günü de bir başka Çinli grupla görüşecek. Dünyada ekonomisi en hızlı büyüyen ülkelerin başında gelen 1.3 milyar nüfuslu Çin’in İzmir’e yönelik yatırım planları, son dönemde giderek güç kazanmaya başladı. İzmir’in Çin’de “dünyada yatırım yapılabilecek en iyi 70 kentten birisi” seçilmesiyle başlayan ve EXPO adaylığı ile devam eden süreçte yoğunlaşan ilişkiler, Çin’in önemli gruplarını da peş peşe kente çekti.

Son olarak Çin Ticaret Bakanı Chen Deming başkanlığında Türkiye’ye gelen Çinli müteahhitlik, müşavirlik ve yatırım gruplarının temsilcilerinden bir bölümü, sadece Ankara ve İstanbul ile sınırlı tutulan ziyaret programında İzmir’e de özel yer ayırdı. Çin’in en büyük yatırım gruplarından CITIC Construction Co. Başkan Yardımcısı Piao Bo, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşerek İzmir’e yönelik yatırım planlarını aktardı. Başkan Kocaoğlu’nun İstanbul’daki programı nedeniyle İstanbul Conrad Otel’de gerçekleşen görüşmede Bo, “İzmir, Çin’de çok konuşulan bir kent. O yüzden kentinizde yatırım yapma konusunda somut adımlar atmak istiyoruz. İzmir’de iyi bir yatırım şansı bulacağımızı umuyoruz” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise kente yatırım yapmak isteyen tüm gruplara ellerinden gelen desteği verdiklerini hatırlatarak, “Çin ile son zamanda gelişen ilişkilerimiz ve Çinli dostlarımızın İzmir’e giderek artan ilgisi, kısa süre içinde bu ülkeden ciddi anlamda yatırım alacağımızı gösteriyor” dedi. Başkan Kocaoğlu, CITIC’in uzun vadeli kredi önerisi karşısında da, “Biz sadece geriye dönüşü olan yatırımlarımız için kredi aldık. Borçlanarak yapılacak yatırımın mutlaka ticari bir getirisinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Diğer yatırımlarımızı ise özkaynaklarımızla yapma konusunda kararlıyız” şeklinde konuştu.

İZSİAD Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Mustafa Yılmaz da hazır bulunduğu görüşmede, Çinli grubun İzmir’e yönelik yatırım planlarını kısa süre içinde netleştirmek istediğinin altı çizildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Pazartesi günü de yine Çin Ticaret Bakanı Chen Deming başkanlığındaki heyette yer alan bir başka Çinli grubun yöneticileriyle İzmir’de görüşecek.

CITIC DÜNYA DEVİ

Bünyesinde 44 şirket bulunan CITIC China, özellikle bankacılık, sigortacılık, makine üretimi ve yurt dışı müteahhitlik yatırımları konusunda çok deneyimli bir grup. Dünyanın en büyük 200 şirketi içinde yer alan inşaat şirketleri, Pekin’de kuş yuvasını andıran Olimpiyat Stadı’nı yaparak tüm dikkatleri üzerinde toplamayı başardı. Son olarak İran’daki metro projesinin yatırım ve finansmanını üstlenen CITIC, aynı zamanda Çin’in en fazla tren ihraç eden grubu olarak biliniyor. 1979 yılında kurulan CITIC’in Belarus’tan Arjantin’e kadar dünyanın pek çok ülkesinde önemli yatırımları bulunuyor.

ÇİNLİ DEV CITIC, İZMİR’DE YATIRIM YAPMAK İSTİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2010 Cumartesi 11:28:00
Güncelleme :9 Ocak 2010 Cumartesi 15:34:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?