5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Demiryollarında milat yaşanıyor!

AK PARTİ İZMİR İL BAŞKANI ÖMÜR KABAK, “DEMİRYOLLARINDA BİR MİLAT YAŞANIYOR’”

Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Özden Polat ve dernek üyeleri AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak’ı makamında ziyaret etti.

Görüşmede 2003 yılına kadar olan süreçte demiryollarının, karayollarının çok gerisinde bırakıldığını ifade eden Kabak, “1950’li yıllardan sonra ilk kez demiryolu yatırım bütçesi 3.8 milyar dolarla karayolunu geçti. Bu AK Parti Hükümeti’nin demiryolu ulaşımına verdiği önemin göstergesidir. Demiryollarında bir milat yaşanıyor” dedi.

Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Özden Polat, “Ulaştırma sistemleri birbirinin tamamlayıcısıdır” diyerek, son yıllarda demiryollarına ilişkin yatırım ve gelişmeleri mutlulukla karşıladıklarını ifade etti. Polat, “Karayolu, denizyolu, demiryolu ilk defa bu dönemde Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde bir araya getirildi. Karayolları eskiden Bayındır Bakanlığı’nda idi. Demiryollarına yapılan yatırımları da büyük bir memnuniyetle takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kabak ise Türkiye'de demiryolu tarihinin 1856 yılında, 130 kilometrelik Aydın - İzmir hattı ile başladığına değinerek, Büyük Önder Atatürk döneminde kurtuluş mücadelesi sonrası yoksulluğa, teknolojik yetersizliklere karşın her yıla düşen demiryolu yapım miktarı 109 kilometre iken, 1950 - 2003 yılları arasında bu miktarın 11 kilometreye kadar gerilemesine dikkat çekti. Kabak, “1950'den sonraki dönemde demiryolu politikalarında büyük bir ihmal var. Karayollarına önem verilmesi doğru olabilir, çünkü karayollarımızda çok kötüydü. Fakat demiryollarının ihmal edilmesi büyük yanlıştır. Bu unutulmuşluk 2003'e kadar devam etti. Hükümetimiz demiryollarını öncelikli sektör olarak belirledi. Demiryolu seferberliği ile bugün yıllık ortalama demiryolu yapıp, miktarı 111 kilometreye ulaştı” dedi.

Demiryollarına ayrılan yatırım bütçesinde Cumhuriyet tarihinde bir ilkin yaşadığını söyleyen Kabak, “Demiryollarına ayrılan bu yıl ki bütçe 3,8 milyar dolarla, karayollarını geride bıraktı. Bu da AK Parti hükümetiyle demiryollarının gelecekte ne kadar öne çıktığını göstermektedir. Demiryolu öncelikli ulaşım politikaları sonucunda, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya Hızlı Tren Projeleri, İzmir- İstanbul, İzmir-Ankara Hızlı tren projeleri gıpta edilecek yatırımlardır” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2010 Pazartesi 14:00:05
Güncelleme :3 Mayıs 2010 Pazartesi 15:35:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?