26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Doğalgaz yangın tatbikatı

İzmir'de, doğalgaz dağıtım işini üstlenen İzmirgaz, İzmir itfaiyesinde görevli 66 itfaiyeci ve İzmirgaz acil müdahale ekibinde görevli 31 personeline yönelik eğitim programını Pınarbaşı'ndaki Doğalgaz Ölçüm İstasyonu'nda gerçekleştirilen bir tatbikatla tamamladı. 

İzmir İtfaiye Daire Başkanı Fuat Barandır, İzmirgaz Genel Koordinatörü Halil Tataş ve İzmirgaz Genel Müdür Yardımcısı Recep Arslantay ile A sınıfı iş güvenliği uzmanı kimya mühendisi Orhan Küpeli tarafından personele 5 gün eğitim verildi. Personelin katıldığı tatbikatta, 1,5 inch çapındaki borulardan 4 bar'lık doğalgaz yer altı ve yüzeyden olmak üzere iki farklı uygulamayla tutuşturuldu. Alevlere ilk olarak su ardından karbondioksit içerikli yangın tüpüyle müdahale edilirken her iki yolla da doğalgaz yangınının söndürülemediği görüldü. Son olarak püskürtülen ABC türü çok amaçlı kimyevi toz doğalgaz yangınını kısa sürede söndürdü. 

Personelin eğitiminden sorumlu Orhan Küpeli, C sınıfı yangın grubuna dahil gaz yangınlarının birinci kuralının yangın bölgesine giden gaz akışını kesmek olduğunu, sonrasında ABC türü kimyevi tozla müdahale edilmesi durumunda yangının söndürülebileceğini söyledi. 

Depolarında bu tip yangınlarda kullanılacak yeterli malzeme bulunduğunu ifade eden İtfaiye Daire Başkanı Fuat Barandır ise ortaklaşa düzenlenen bu eğitim programı ve tatbikatla olası yangınlara karşı tedbir alındığını söyledi.
Barandır, doğalgaz hattı bulunan iş yerlerinde ABC türü söndürücülerin bulundurulmasının zorunlu olduğunu aksi durumda yangın güvenlik raporunun verilmeyeceğini dile getirdi. 

İzmirgaz Genel Müdür Yardımcısı Recep Arslantay ise tatbikatta kullanılan gaz miktarının evlere verilecek gaz miktarından kat ve kat fazla olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 18:17:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?