19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Eğitimde müthiş vurgun iddiası

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde ‘sivil savunma’ skandalı patlak verdi.

Müdürlükte görevli sivil savunma uzmanı Fatma Turan'ın, başta özel dershaneler olmak üzere 250'ye yakın özel eğitim kurumu, anaokulu ve yurtta ‘kağıt üzerinde’ eğitim verdiği, yapılmayan 10 saatlik seminer karşılığında da değişik miktalarda ve makbuzsuz para aldığı ortaya çıkarıldı. Müfettişler, yoğun şikayetler üzerine soruşturma açtıkları kadın uzmanın görevden alınmasını istedi.

İzmir'de eğitim camiasının gündemine ‘zoraki sivil savunma eğitimi’ skandalı damgasını vurdu. 2003'te Konak Belediyesi'nden İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne geçen ve Sivil savunma Bölümü'nün de sorumlusu olan Sivil Savunma Uzmanı Fatma Turan'ın, kendisine gelir sağlamak için ‘özel görev’ çıkarttığı iddia edildi. Görevinin başında, devlet okulları ve eğitim kurumlarında sivil savunma eğitimlerini verecek formatörleri yetiştirmek gelen Fatma Turan, çalışma alanı olarak özelleri tercih etti. ‘Özel okul ve kurumlarımızda ilgili yönetmelikler doğrultusunda görevli personelin, sivil savunma ve koruyucu güvenlik konularında bilgi sahibi olmaları, herhangi bir afet anında hayatta kalabilmek için önlem almaları, aile bireyleri ile çevresine kurtarma ve ilkyardım konularında bilinçli olarak yardım edebilmelerini sağlamak’ gerekçesiyle ‘ücretli’ seminer verme yetkisi istedi. Valilik oluruyla da bu yetkiyi aldı.

ÖZEL DERSANELERİN KAPISINI ÇALDI


Görevini yerine getirmek üzere kollarını sıvayan Fatma Turan, önce özel dersanelerin kapılarını çaldı. Fatma Turan, dersanelerden talep olmamasına karşın, ‘Çat kapı’ giderek vereceği eğitimin ücretli olduğunu söyledi. İddiaya göre iki günde 10 saat olması gereken eğitim, geldiği gün bir iki saatte bitirildi, hatta hiç yapılmayıp kağıt üzerinde ‘yapılmış’ gösterildi. Turan'ın ‘kafasına ve kurumuna göre’ fiyat belirlediği, soruşturma açılmasından sonra 52 YTL'ye verdiği eğitim karşılığında 2004'te 250- 300 YTL aldığı belirtildi. Bu ödemelerin karşılığında bir makbuz verilmediği, kurumların harcamalarında gösterebilmek için, Fatma Turan'a yaptıkları ödemeleri tutanakla kayıt altına aldıkları kaydedildi.

DERSANE MÜDÜRÜ ŞİKAYET ETTİ


Nitekim usulsüzlük yaptığına ilişkin şikayetlerin kanıtı olarak bu tutanaklar gündeme getirilirken, “Bize zoraki sivil savunma eğitimi verildi” diyen Özel Fatih Dersanesi Müdürü Metin Biniş şunları söyledi:


“Fatma Turan bize ilk olarak 2004'te geldi, bizi zorlayarak sivil savunma eğitimi verdi. Karşı çıktık, bu eğitimlerin ücretsiz olması gerektiğini savunduk. Çünkü sivil savunma, uyuşturucuyla mücadele gibi konulardaki eğitimlerin yaygınlaşması için ücretsiz olması gerektiğini biliyoruz. Ama bize her öğretim yılı başında ve sonunda bu eğitimleri vermek istedi, biz de her defasında reddettik. 2004'te adı eğitim olan bir saatlik çalışmaya 309 YTL ödemiştik. Biz bu eğitimleri reddettikçe bize müfettişin gelip denetleyeceğini, zor durumda kalacağımızı söyledi, aba altında sopa gösterdi. Başka kurumlardaki arkadaşlara da sordum, aynı şekilde onlara da gitmiş, farklı ücretler talep etmiş, makbuz filan da vermemiş. Bizim böyle bir eğitimi alma zorunluluğumuz yok. Böyle bir eğitimi almak için talebin bizden gitmesi gerekiyormuş. Böyle zorlama ve ücretli eğitimi yasal bulmadığım için Sivil Savunma İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayetçi oldum. Soruşturma açıldı, sonuç bekliyoruz.”

OLAY YARGIYA TAŞINACAK


Öte yandan Fatma Turan'ın, hakkındaki soruşturma sürerken 5 saati temel afet bilinci, 5 saati sivil savunma faaliyetleri ve ilk yardım konularının yer aldığı eğitimleri vermek için 21 Temmuz'a kadar 22 özel dershaneyi programına aldığı belirlendi. Turan'ın eğitim verdiği çeşitli özel dershane, anaokulu ve yurt yetkililerinin ifadesine başvuruduğu ve soruşturmanın tamamlandığı bildirildi. adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Fatma Turan kusurlu bulundu. Bu eğitimlerin karşılığında makbuzsuz para almış, ne kadar aldığı tam bilinmiyor. Müfettişler görevden alınmasını istedi. Önümüzdeki günlerde işlemler tamamlanıp görevden alınacak. Olay yargıya da taşınacak” dedi.

İDDİALARI REDDETTİ


Hakkındaki iddiaları reddeden ve kendisini çekemeyenlerin bu şikayetleri yapıp, soruşturma açılmasına neden olduğunu savunan Fatma Turan, ilgili yasa ve yönetmelikler çerçevesinde özel eğitim kurumlarında eğitim verdiğini söyledi. Devlet okullarından ücret almadığını, özel dershanelerin, anaokullarının da yönetmelikle belirlenmiş ders ücretini kendisine ödediğini belirten Turan kendisini şöyle savundu:
“Ders ücreti karşılığı makbuz vermiyorum. Özel eğitim kurumları bu eğitim ücretini gider gösterdiği için kendileri belge veriyor. Bana ders ücretini net ödüyorlar. Bir program hazırlayıp o programdaki sıraya göre kurumlara gidip eğitim veriyorum. Uygun olmayanlara başka gün gidiyorum. Zorlama yok, istemeyen istemediğini belirtip imza atıyor, sivil savunma eğitimi almıyor. Beni çekemeyenlerin şikayetiyle bu soruşturma açıldı.”

Nesrin COŞKUN/hürriyet/dha
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2007 Salı 17:41:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?