5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Ekolojik pazar açıldı

EKOLOJİK PAZAR AÇILDI

Türkiye’nin ilk sertifikalı organik ürünler pazarı İzmir’de açıldı. “Ekopazar İzmir” adıyla hizmete giren ve organik ürünlerin satışa sunulduğu pazar, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Karşıyaka Belediyesi, İzmir İl Tarım Müdürlüğü ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliğinde kurulan ilk “ekolojik pazar” törenle hizmete girdi. Karşıyaka Bostanlı’da açılan pazar, İzmirli organik tarım üreticilerinin yanı sıra, Türkiye’nin dört bir yanından gelen organik tarım üreticilerine de yer verilen ve sadece satılacak ürünler ile değil, kendisinin de sertifikalandırılmasıyla Türkiye’deki ilk “organik pazar” olma özelliğine sahip.

Ekopazar İzmir’in açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Atilla Ertem, İzmir İl Tarım Müdür Yardımcısı Selami Turan, Büyükşehir Belediye ve İl Genel Meclisi üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu törende yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçiye ve tarıma çok önem verdiklerini dile getirdi. İnsanların aç kalmakla karşı karşıya geleceği günlerin çok da uzak olmadığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti: “O yüzden tarımı hem kalite olarak hem de miktarını arttırarak geliştirmek zorundayız. Bu organik pazarın açılmasında emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum. Elbirliğiyle, güç birliğiyle ve dayanışmayla işte bunlar ortaya çıkıyor. Türkiye yeniden tarımı kendisine yetecek, hatta ihraç edecek noktaya gelmek zorundadır. Tarımda bilimi, aklı, teknolojiyi kullanarak vatandaşlarımıza sağlıklı ürünler sunmalıyız.”

YILDA BİR BARDAK ZEHİR

ETO Başkanı Atilla Ertem ise Ekopazar İzmir’in Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, “Çok yerde organik pazar adı altında yerler açıldı. Ama hiçbiri bu konsepte sahip değil. Olanak sağlayan, İzmir ve civarındaki organik projelere büyük katkı veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na teşekkür ediyorum” diye konuştu. Tüketilen sağlıksız gıdalar nedeniyle Türkiye’deki her vatandaşın yılda ortalama bir çay bardağına yakın zehir içtiğini iddia eden Ertem, “Bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir rakam. Bu yüzden sağlık için denetimden geçmiş, sertifikalı ürünlerin olduğu yerlerin çoğalması çok önemli” dedi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

“Organik” logosu olan ürünlerin yer alacağı pazar, hem İzmirlilere katkı maddesiz ürünler satın alma imkanı sağlarken hem de organik üretim yapan üreticilere ürünlerini sağlıklı bir ortamda tüketiciye sunma olanağı verecek. “Ekopazar İzmir”, 12 bin metrekare kapalı alana sahip olan Bostanlı Pazar yerinde, yaklaşık 4000 metrekare alan üzerinde sadece Cuma günleri kurulacak. Kimyasal işlemden geçmemiş ahşap tezgahlarda satılacak olan ürünler, tüketicilere bez ya da kağıt ambalajlarda verilecek, naylon poşet kullanılmayacak. Ekopazar’da ayrıca, tüm pazarcılar, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan şapka, önlük ve çantaları kullanacaklar. Organik ürün sertifikası olsa bile, ürünlerin hepsi pazar alanına girmeden önce “karantina bölgesi”nde tekrar denetimden geçecekler. ETO tarafından oluşturulan komisyon, burada ürünleri kontrol edecek ve ondan sonra Ekopazar’daki tezgahlara konulup halka ulaştırılmasına izin verilecek. Komisyon tarafından organik olmadığı düşünülen ürün varsa, tahlile gönderilecek ve pazar alanına alınmayacak.

Pazarın açılmasının ardından sertifikalandırma kuruluşları tarafından “Ekopazar İzmir”in kendisinin de sertifikalandırılması için çalışma ve inceleme yapılacak. Böylece “Ekopazar İzmir”, sadece satılan ürünler bazında değil, pazar alanının kendisi olarak da “organik” olarak tescil edilecek.

EKOLOJİK PAZAR AÇILDI
EKOLOJİK PAZAR AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2010 Cuma 17:41:02
Güncelleme :25 Haziran 2010 Cuma 19:27:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?