5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Emeklilerden kesinti protestosu

İZMİR'DE EMEKLİ EYLEMİ

İzmir'de, Disk/Emekli-Sen üyesi bir grup emekli maaşlarından haberleri olmadan yapılan kesintiye yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Konak eski Sümerbank önünde toplanan bir grup emekli adına konuşan Abdulsamet Baksak; "Başbakan yaptığı açıklamada hükümet olarak 2010 yılı için emeklilere en yüksek zammı verdiğini övünerek açıklamıştı. 2002 yılından bu yana emeklileri enflasyona ezdirmediğini söyleyen sayın başbakan gerçekleri çarpıtmaktadır" dedi. Günlük hayatta karşılaştığımız enflasyon ile TÜİK tarafından açıklanan enflasyon arasında dağlar kadar fark olduğunu anlatan Baksak, şöyle konuştu: "Başbakan açıklamasında düşük maaş alana yüksek zam verdiklerini söylüyor. Verilen yüzde 20 zammın karşılığı 62 TL'dir, yüksek maaşa verilen yüzde 4,5 zammın ise karşılığı 102 TL'dir, 62 rakamı ne zamandan beri 102 rakamından büyüktür?"

Bu açıklamalar yapıldığı sırada AK Parti Grup toplantısında milletvekili sıralarında kucağında çiçekle oturan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün'ün açıklama biter bitmez Başbakan'a çiçek vermesini de eleştiren Baksak, "Dernek başkanı, iktidar tarafından tezgahlanmış olan oyunda kendisine biçilen rolü oynamıştır" ifadelerini kullandı.

Şubat ayı maaşını almaya giden emeklilerin maaşlarından yapılan kesintiyle karşılaştıklarını anlatan Baksak, sözlerine şöyle devam etti: "Bu kesinti cemiyet kesintisi adı altında eski adı Türkiye İşçi Emeklileri Derneği yeni adı Türkiye Emekliler Derneği'ne üye gösterilen emeklilerin maaşlarından aidat olarak yapıldı. Bir çoğu derneğe hiç üye olmamış 770 bin emekliden kişi başına 18 TL kesinti yapıldı. Bunu rakama vurduğumuzda 13 milyon 860 bin lira yapıyor. Bütün bunlar verilen çiçeğin nedenini açıklıyor."

Yıllardır bu oyunun böyle oynandığını anlatan Baksak, şunları söyledi: "Emekli maaşları Ocak ve Temmuz aylarında artırılıyor, dolayısıyla aidat kesintileri de maaşların ne olduğunu öğrenemediğimiz Ocak veya Şubat aylarında yapılmaktadır. Yerini bile bilmediğimiz bir derneğe haberimiz olmadan aidat ödemekteyiz. Tüm emeklileri maaşlarından kesinti yapılıp yapılmadığını tespit etmek için SGK birimlerine başvurmaya davet ediyoruz. Sendika olarak dava da açacağız."

Emekli olduğu tarihten itibaren maaşından kesinti yapıldığını yeni öğrendiğini belirten Mustafa Ertuğral ise; "Belediyeden emekliyim. Yıllardır hiç haberim olmadan aidat kesintisi yapılmış, dava açacağım" diye konuştu.

Yapılan basın açıklamasının ardından grup olaysız dağıldı.

İZMİR'DE EMEKLİ EYLEMİ
İHA
Yayın Tarihi : 9 Mart 2010 Salı 14:37:03
Güncelleme :9 Mart 2010 Salı 16:40:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?