5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

En büyük açık sosyal güvenlikte

BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bütçedeki 30 katrilyonluk açığın sadece sosyal güvenlik ve sağlık harcamalarından kaynaklandığını, vatandaşların iyi sağlık hizmeti alması için bu duruma katlandıklarını söyledi.

İzmir'in Bornova ilçesinde Ege Sağlık Gönüllüleri Derneği'nin ikinci şubesinin açılışına katılan Arınç, sağlıkla ilgili konularda açıklamalarda bulundu. Yakın bir geçmişte kabul edilen 'Tam Gün Yasası'nın büyük bir reform olduğunu dile getiren Arınç, "Beğenen var beğenmeyen var. Elbette eleştirilebilir. Ama bu bir reformdur. Bu yeterli mi? Elbette olmayabilir. Türkiye'de çarklar dönüyor. Geçen yıl bütçe bir açıkla gitti. Bu yılda bütçenin açık olacağını düşünüyoruz. En büyük açığımız sosyal güvenlik ve sağlık harcamalarından kaynaklanıyor. Az değil 30 katrilyonluk bir açıktan bahsediyorum. Türkiye'de suistimale müsait çok konu var. Yeşil kart nasıl suistimal ediliyorsa, başkalarının da maalesef çok fazla suistimal edildiğini bilelim. Kara delik adeta, sosyal güvenlikteki kara delikler devam ediyor. Ama biz yeter ki halkımız iyi bir sağlık hizmeti alsın, üzülmesin, geçmişte olduğu gibi sedye üzerinde kalmasın, en mükemmel teknolojiyle en iyi tedaviyi yakalasın ve kendisinden hiçbir zaman sen şundan mısın sen bundan mısın denmesin diye tüm bu açıkları müsamaha ettik. Elbette bazı konularda tedbirimizi alacağız. Suistimal kapılarını kapatmamız lazım. Ama bilin ki bütçede başka bir açığımız yoktur. Buna da 70 milyon insan daha sağlıklı, güzel hizmetler alabilsin diye katlanıyoruz" dedi.

Ege Sağlık Gönüllüleri Derneği'nin hem Türkiye içinde hem de farklı ülkelerde gönüllülük usulüyle birçok hizmet gerçekleştirdiğini aktaran Arınç, "Bu tür derneklerin desteklenmesi lazım. Doktorlarımız sadece gönüllülük esasına göre sosyal yararlılık açısından güzel işler yapıyorlar. Son yıllarda doktorlarımız Afrika'yı hedef olarak seçmiş olarak Afrika ülkelerine gönüllü olarak gittiler. Hizmet de himmet de arkadaşlarımızındır. Görmedikleri, duymadıkları çok fakir ülkelere giderek güzel hizmetler

yaptılar. Kara kıta dedikleri talihsiz kıtanın yıllardır sömürülen o toprakların karşısına Türkiye'den güzel insanlar gidiyor. Bu milletimizin büyüklüğü ve asaletidir" diye konuştu. Arınç, Türkiye'nin 2009-2010 yılları itibarıyla Afrika'daki 12 ülkeye büyükelçilik açtığını aktardı.

Ege Sağlık Gönüllüleri Derneği Başkanı Emin Şimşek de, derneğin ikinci şubesini açmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Gönüllülük esasına dayalı, tarihimizden gelen fedakarlık hisleriyle diğer milletlere faydalı olmak istediklerine değinen Şimşek, "Tarihimizden gelen fedakarlık hislerinin, diğer milletlere farklı dil, din, ırktan insanlara tarih boyunca lokomotiflik yapmış milletin evlatlarıyız. Derneğimiz 2007 yılında kuruldu. Doğu-batı kardeşliği kapsamında Diyarbakır ve Bitlis'te sağlık taramaları yaptık. 2008 yılında ilk Tanzanya sağlık organizasyonunu düzenledik ve oraya 30'a yakın doktor arkadaşımızla, 1 tona yakın ilaç ve 3 bin 500 cibinlik götürdük. Arkadaşlarımız orada 50'ye yakın ameliyat yaptı. Hizmetlerimiz bundan sonrada devam edecek" diye konuştu.

Derneğin ikinci şubesinin açılış törenine Bülent Arınç'ın yanı sıra İzmir Valisi Cahit Kıraç, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, dernek üyeleri ile çok sayıda bürokrat katıldı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ:
BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ:
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2010 Pazartesi 09:48:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?