5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

En uygun faizli kredi esnafa

İZMİR ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ'NİN 39. MALİ GENEL KURULU YAPILDI

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği'nin 39. Mali Olağan Genel kurulu Hilton Oteli'nde yapıldı.

Hilton Oteli Turgut Reis Salonunda yapılan genel kurula, TESKOMB'u temsilen Yönetim Kurulu üyesi ve Manisa Bölge Birliği Başkanı Recep Çınar, T. Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yunus Esmer, T. Halk Bankası Esnaf Bankacılığı Daire Başkanı Ahmet Karakaş, T.Halk Bankası İzmir 1.Bölge Koordinatörü Osman Bülent ispir, 2. Bölge Koordinatörü Atalay Tarduş ile çok sayıda şube müdürünün yanı sıra birliğe bağlı kooperatiflerin delegeleri katıldı.

Olağan mali Genel Kurul da, İzmir Birliğinin 2009 yılı yönetim ve denetim kurulu faaliyetleri ile gelir gider hesapları ve 2010 yılı tahmini bütçesi oy birliği ile kabul edildi. Divan Başkanlığını Recep Çınar'ın, üyeliklerini ise Hayrullah Şahin, Vahdettin Akdeniz ve Hüseyin Yurdakul'un yaptığı, Genel kurulda bir konuşma yapan TESKOMB Genel Başkanı ve İzmir Birliği Başkanı Salahaddin Hünü, Esnaf ve sanatkarın zor günler geçirdiğini belirtti. Hünü konuşmasında, “Ülkemizde ekonomik göstergelerin istenilen seviyelerde olmasa da giderek düzeldiği, kredi faizleri ile birlikte enflasyonun düştüğü bir süreçten geçilmekte iken 2008 yılında Dünyada yaşanan küresel kriz ne yazık ki kaçınılmaz olarak ülkemizi de etkisi altına almış, toplumumuzun ekonomik ve sosyal dengelerine olumsuz yönde yansımış, özelliklede esnaf ve sanatkarlarımız etkilenmiştir. Bir çok iş kolunda faaliyet gösteren küçük ve orta boy işletmeler ya kapanmış yada kapanma noktasına gelmiştir.2009 yılı içerisinde alınan tedbirler sonucunda kısmen de olsa olumlu yönde toparlanma sürecine girilmiştir.

Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen kesimimiz ayakta kalma mücadelesi vererek ülke ekonomisine üretim, istihdam ve katma değer yaratmak suretiyle katkıda bulunmaya devam etmiştir. Hükümetimizin Esnaf ve Sanatkarı destekleyecek yeni bir proje üzerinde çalışma yaptığını, bu kapsamda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın esnaf ve sanatkarlar Değişim, Dönüşüm Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı Taslağı'nın son aşamaya geldiğini, 7 maddeden oluşan paket ile destek verileceğini müşahede etmiş bulunmaktayız. Bu kapsamda öncelikle kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi, vergi ve diğer yükümlülüklerin azaltılması, girişimciliğin geliştirilmesi, altyapı kümeleşme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi, Avrupa Birliği programlarından ve kaynaklarından esnaf ve sanatkarında faydalanmasının sağlanacağı, böylece kesimimiz üzerindeki olumsuz etkileri, belirlenen öncelikler ve bu doğrultuda öngörülen tedbirlerle azaltılacağı, ifade edilmektedir. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu belirtirken, Merkez Birliği'mizinde bu düzenlemenin takipçisi olacağına inanıyoruz” dedi.

EN UYGUN FAİZLİ KREDİ ESNAF VE SANATKARA VERİLİYOR

TESKOMB Genel Başkanı ve İzmir Birliği Başkanı Salahaddin Hünü, Esnaf ve Sanatkarların Kooperatiflerimiz kefaletiyle T. Halk Bankasından kullandıkları kredilerin faizi yüzde 6.5'e indirildiğini duyurdu. Kooperatif ortaklarıırı eline daha fazla para geçmesini sağlamak amacı ile kesintilerin asgari seviyeye indirildiğinin altını çizen TESKOMB Genel Başkanı Selahattin Hünü, “Birliğimize bağlı tüm kooperatiflerin genel kurullarında alınan kararlarla Yardım Fonu, Genel Risk Fonu ve benzeri kesintiler kaldırılmıştır. Yine Kalıcı risk fonu ve masraf karşılığı kesinti oranlarında indirim yapılarak kooperatif ortaklarının eline daha fazla para geçmesi sağlanmıştır” dedi.

Hünü, “Kesintiler konusunda, Merkez Birliği'nin 14 Ocak 2010/01 no'lu genelgeleri ile faiz oranlarındaki düşüşlere paralel olarak kredi kullandırımların da yapılan kesinti oranlarının da yeniden belirlendiği, buna göre yüzde 2,75 olan kalıcı risk fonu kesintisinin yüzde 1'e, yüzde 2,75 olan masraf karşılığı kesintisinin yüzde 2'ye, yüzde 1 olan üst kuruluş kesintisinin yüzde 0,50 'ye indirilmesi şeklinde talimatlanmış ve bağlı kooperatiflerimizde buna göre uygulama başlatılmıştır” şeklinde konuştu.

ESNAF VE SANATKARLARIN “DOST KAPISI”

TESKOMB Genel Başkanı ve İzmir Birliği Başkanı Salahaddin Hünü, “Her hangi bir bankadan alınan kredi ile kooperatiflerimiz vasıtası ile alınan kredi arasında sadece uygun faiz oranlı olmasının yanında değişik faktörlerde rol oynamaktadır. Kooperatifler Esnaf ve sanatkarlar için bir 'Dost Kapısı' olan, kendi evlerinde dükkanlarında gibi hareket ettikleri, daha önemlisi, herhangi bir senedi birkaç gün geciktirdiğinde, O'nu koruyan ve kollayan bir kurum olmuştur. Esnaf ve Sanatkar bilir ki senedini gününde ödemezse, ertesi gün ipoteği satışa çıkmaz, bütün borcu müeccel hale gelmez. Bu sisteme tüm esnaf teşkilatları ve yöneticilerinin sahiplenmesi ve destek vermesi gerekir” dedi. Hünü konuşmasının son bölümünde; Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin mevduat toplamayan finans kuruluşlarına dönüşmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bu noktada esnaf ve sanatkarın tek finans kuruluşu olan ve 50 yılı aşkın bir süre finansal destek sağlayarak adeta can suyu veren kooperatiflerimizin bu kapsamda yeni bir yapılandırmayla ve verilecek desteklerinde arttırılmak suretiyle mevduat toplamayan finans kuruluşları veya Avrupa'da örnekleri olduğu gibi kredi garanti kuruluşları haline getirilmeleri gerektiğini özellikle belirtmek istiyoruz” dedi. Olağan mali Genel Kurul da, İzmir Birliğinin 2009 yılı yönetim ve denetim kurulu faaliyetleri ile gelir gider hesapları ve 2010 yılı tahmini bütçesi de oy birliği ile kabul edildi.

İZMİR ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ'NİN 39. MALİ GENEL KURULU YAPILDI
İZMİR ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ'NİN 39. MALİ GENEL KURULU YAPILDI
İZMİR ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ'NİN 39. MALİ GENEL KURULU YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2010 Pazartesi 10:10:05
Güncelleme :15 Mart 2010 Pazartesi 10:43:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?