5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Evren hakkında suç duyurusu!

KENAN EVREN HAKKINDA BİR SUÇ DUYURUSU DA İZMİR'DEN

Referandum öncesi anayasa değişiklik paketini desteklediklerini belirten Eşitlik ve Demokrasi Partisi, sandıktan "evet" kararı çıkmasıyla birlikte harekete geçti. Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanlığı, 12 Eylül darbecileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını kamuoyuna duyurdu. Daha önce 12 Eylül darbecilerinin cezai ve hukuki dokunulmazlıklarını sağlayan geçici 15. madde gereği, darbecilerin yargılanmasının önüne geçildiğini belirten Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı "Ak Parti'yi desteklemediğimiz halde referandumda evet ve yarın yeni bir anayasa sloganıyla, anayasa değişiklik paketinin onaylanmasını istemiştik. Referandum yapıldı, anayasa değişikliği halk oylaması ile onaylandı ve 12 Eylül Anayasası'nın geçici 15. maddesi kalktı. Böylelikle, 12 Eylül 1980 darbecilerinin yargılanmasını önleyen anayasa hükmü kaldırıldı. 12 Eylül darbecileri hakkında, 'darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, sistemli bir şekilde ve planlayarak adam öldürmek, işkence yapmak, hürriyetten yoksun bırakmak, cinsel saldırıda bulunmak' gibi suçlardan suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.

O dönemde, antidemokratik ve gayri insani muameleden sorumlu valiler, emniyet güçleri, ordu komutanları gibi kamu görevlilerini şüpheli olarak göstereceklerini söyleyen Cangı, şöyle konuştu: "Suç duyurusu üzerine yapılacak soruşturma ve kovuşturmalar sonucunda 12 Eylül darbecilerinden hesap sorulacağı gibi, eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir düzenin kurulması yolunda önemli bir adım atılmış olacaktır. Türkiye eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, sosyal e ekolojist bir anayasayı hak ediyor."

12 Eylül darbecilerinin yargılanması için daha önce de başvuruda bulunduklarını belirten EDP'li Erhan İçöz, "2003 yılında Ege 78'liler Derneği olarak Marmaris'te Kenan Evren hakkında suç duyurusunda bulunmuştuk. 12 Eylül'de yaptıklarının hesabını sormak istiyorduk. Mübaşir, mahkeme salonunda 'sanık Ahmet Kenan Evren' diye bağırdığında salondan bir alkış yükselmişti. Ancak geçici 15. madde dolayısıyla yargılanamamıştı. Şimdi bu engel kalktı ve Kenan Evren'in yargılanması için harekete geçtik" dedi.

KENAN EVREN HAKKINDA BİR SUÇ DUYURUSU DA İZMİR'DEN
KENAN EVREN HAKKINDA BİR SUÇ DUYURUSU DA İZMİR'DEN
İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2010 Pazartesi 12:30:05
Güncelleme :13 Eylül 2010 Pazartesi 16:59:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?