5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

EXPO için oy birliği

BÜYÜKŞEHİR’DEN EXPO İÇİN OYBİRLİĞİ

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, kentin EXPO 2020 adayı gösterilmesine ilişkin temenni kararını, mecliste temsil edilen partilerin oybirliği ile aldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, meclis toplantısında yaptığı konuşmada İzmir’deki tüm kurum ve kuruluşların 2015 EXPO organizasyonunun kente kazandırılması için büyük gayret sarfettiğini hatırlattı.

Başkan Kocaoğlu, “2015 EXPO adaylık sürecinde ve Şangay’daki etkinliklerde kazandığımız deneyimler, bizi farklı bir noktaya getirdi. Hükümetin geçmişte olduğu gibi desteğini sürdürmesi halinde, 2020 adaylığının İzmir ve ülkemiz için yararlı olacağını düşünüyorum. İzmir Kalkınma Ajansı’nda Valimiz Sayın Cahit Kıraç da bu yöndeki kararı açıklamıştı. Meclisten çıkan temenni kararını Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar başta olmak üzere ilgililere ileteceğiz” dedi.

Ankara’nın da adaylığını açıklaması konusunda ise Başkan Kocaoğlu şunları söyledi; “Bir kentin özelinde birinci öncelikte olan bir konu, bir başkasının beşinci sırasında olabilir ya da hiç olmayabilir. Biz yarışmayı, kendi işimize bakmayı düşünüyoruz. 2015 adaylık sürecinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile İzmir olarak EXPO delegeleri üzerinde farklı bir etkimiz olduğunu düşünüyorum. 2020 adaylığımız için katkı koyacak herkese teşekkür ederiz. İzmir’in tüm kurumları olarak elbirliğiyle EXPO’yu kentimize getirmek için çalışacağız.”

MUHALEFETTEN DESTEK

Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Sözcüsü Yusuf Kenan Çakar da, EXPO gibi büyük bir organizasyonun yapılacağı ülkede hükümet ve devletin desteğinin şart olduğunu söyledi.

Çakar, “İzmir’de bu işi yapabilecek tecrübe ve birikimin yanı sıra oluşturulmuş bir oy tabanı da var. Çok iyi bir çalışma yaparak Büyükelçiliğimizin olmadığı ülkelerden bile oy almıştık. Yine elbirliğiyle başarılı bir sonuç elde edeceğimize inanıyorum” dedi.

BAŞKAN KOCAOĞLU: “OKYANUSLARI GEÇİP, DEREDE BOĞULMAYIZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu toplantıda ayrıca, Aliağa-Menderes raylı sistem hattının geçtiği güzergahlara ilişkin alt ve üst geçit talepleri ile bu konudaki eleştirilere cevap verdi. Başkan Kocaoğlu, “Çiğli’yi ikiye ben bölmedim. Çiğli, demiryoluyla tam 150 senedir ikiyi bölünmüş durumda. 80 kilometrelik hatta, çeşitli nedenlerden ve prosedürden dolayı yapamadığımız, 2 ay gibi kısa bir süre için vatandaşımıza 300 metre yürüyün, sabır gösterin dediğimiz zaman tepki alıyoruz. Ama yine bunlara saygı gösteriyoruz. Fakat insaf dinin yarısıdır. Bu proje, Türkiye’de ilk defa bir kamu iktisadi teşekkülü ile yerel yönetimin birlikte yaptığı ortak bir projedir. Herkes elini vicdanına koysun. Sadece Büyükşehir Belediyesi için değil, TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı için de koysun. Bu konuşmalar beni sinirlendirmiyor. Ama 63 yaşındayım, namusum şerefim üzerine yemin ederim, vallahi de billahi de beni çok yaralıyor” dedi.

Başkan Kocaoğlu, proje kapsamında sadece Büyükşehir Belediyesi’nin 535 milyon TL para harcadığını hatırlatarak, “TCDD ile Belediye’nin ortağı olduğu İZBAN şirketinin bu zamana kadar harcadığı paraları da hesaba katarsak, 1 milyar 300 milyon TL’lik yatırımla bu proje Türkiye’nin en önemli kent içi ulaşım projesidir. Türkiye Cumhuriyeti’nde, 80 kilometrelik raylı sistem projesini, yerin altına alacak kaynak yoktur. Bir geçit, 500-600 bin TL’ye mal oluyor. Büyükşehir Belediyesi, gerekirse 300 milyon TL verir, 50 tane daha geçit yapar, buna muktedirdir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, okyanusları geçip derede boğulmaz” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’DEN EXPO İÇİN OYBİRLİĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2010 Salı 10:37:02
Güncelleme :13 Temmuz 2010 Salı 11:29:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?