26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

EXPO İzmir seferberliği

Beş yılda bir düzenlenen, dünyanın en büyük fuarı EXPO'nun İzmir'de yapılması için, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında 70 kişilik kafile bugün Paris'e uçuyor.

EXPO fuarının İzmir'de düzenlenmesi için Cumhurbaşkanı Abdullan Gül de devreye girdi. Gül başkanlığındaki 70 kişilik heyet, bugün Fransa'ya gidiyor. Heyet, İzmir'in yürüttüğü hazırlıkları uluslararası delegasyona anlatarak oy isteyecek. 

İzmir, EXPO'yu alırsa, hızlı trenden otoyollara, Körfez'e yapılacak tüp geçitten dev otellere kadar şehir, adeta yeniden inşa edilecek. Sadece altı ayda 40 milyon turist gelecek. Organizasyon 20 milyar dolar kazandıracak. 

İzmir, dünyanın en büyük fuarı EXPO'nun 2015'teki ev sahipliğini alabilmek için finale doğru bir adım daha attı. Yaklaşık üç yıldır sürdürülen temasların ardından, Kasım 2006 ve Haziran 2007'den sonra bu kez de üçüncü Paris çıkarması başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki, Ankara, İstanbul ve İzmir'den katılımlarla yaklaşık 70 kişiyi bulacak olan heyet, salı günü Uluslararası Sergiler Bürosu'nun genel kuruluna katılacak. İzmir'in EXPO hazırlıkları, planlar ve gelinen son durum anlatılacak. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İzmir Büyükşenir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 137 ülkenin delegelerine hitap edecek. Tıp dünyasının önde gelen ismi Harvard Üniversitesi Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, EXPO için neden sağlık temasının seçildiğini ifade edecek. İzmir kökenli Fransız yazar Marc Levy de kürsüye gelip kenti anlatacak. İzmir'in projesi görsel şölenle yansıtılacak. Ardından rakip şehir Milano da bir sunum yapacak.


'İyi haberlerle döneceğiz'
EXPO 2015 Genel Sekreteri Tunç Soyer, şimdiye kadar bütün koşulların yerine getirildiğini söyledi. Soyer, şöyle konuştu:
"Uluslararası sempozyum düzenledik. Tanıtım gezilerini layıkıyla yaptık. Şimdi bir kez daha Paris'e gidiyoruz ve iyi haberlerle döneceğiz. 13-16 Şubat tarihleri arasında, İzmir'de bir uluslararası sempozyum daha düzenleyeceğiz ve 4 ay sonra 31 Mart'ta son sınava çıkacağız. Bu tarihte, Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BİE) delegeleri, EXPO 2015'i İzmir'in mi, Milano'nun mu alacağına karar verecek. Küba'dan Çin'e, Meksika'dan İzlanda'ya kadar dünyanın dört bir yanında yürüttüğümüz lobi faaliyetlerini hızlandırmalıyız. BİE'ye üye tüm ülkeleri, EXPO'yu bizim hak etiğimize, layıkıyla da altından kalkacağımaza ikna etmeliyiz."


Kocaoğlu: Devlet seferber
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, EXPO'da son düzlüğe girildiğini ifade etti. Kocaoğlu, "Devlet seferber oldu. Bu işi Cumhurbaşkanımız, Başbakan, hükümet üyeleri, sivil toplum örgütleri ve İzmirliler sahipleniyor. Hep birlikte ipi göğüslemeye çalışacağız. İzmir'de EXPO yapılması hem bizim, hem ülkemiz için kazançtır. Başarılı olacağımıza inanıyorum" dedi.

Gül'ün uçağı dolu

EXPO için İzmir, İstanbul ve Ankara'dan yaklaşık 70 kişilik kafile Atatürk Havalimanı'nda buluşarak bugün öğle saatlerinde Paris'e hareket edecek. Cumhurbaşkanı Abdulah Gül ise özel uçağıyla gelecek. Gül'ün uçağında İzmirli ünlü gazeteciler, Ertuğrul Özkök, Ergun Babahan, Güngör Mengi ve Fehmi Koru'nun da yer alacağı belirtildi.

Büyük fırsat kapıda

Dünya Fuarı ya da Evrensel Sergi olarak anılan EXPO, ticari amaç gütmeyen, ülkelerin katılımı ve birikimlerin paylaşılmasıyla insanlığa katkı yapmayı amaçlayan bir oluşum. EXPO, 6 ay sürüyor ve 5 yılda bir gerçekleştiriliyor.
Yapıldığı kentlere yoğun turist çeken EXPO Dünya Fuarı sayesinde, İzmir'i 40 milyona yakın turistin ziyaret etmesi bekleniyor.
EXPO, düzenlendiği kente kalıcı eserler kazandırıyor. En çarpıcı örnekler EXPO nedeniyle yapılan Paris'teki Eyfel Kulesi ve Londra'daki Kristal Palas. İzmir seçilirse, EXPO fuarı İnciraltı'nda yapılacak.
İlk kez 1851'de Londra'da düzenlenen EXPO'yu 6 milyon kişi gezmiş, dünya telgrafla tanışmış, Kraliçe Victoria da Osmanlı'nın keçesine 'Altın Kalite Madalyası' vermişti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2007 Pazartesi 11:47:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?