5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

'Faşist İzmir' duruşması görülemedi

İzmir İl Genel Meclisi'nin 49 üyesinin, Milliyet Gazetesi Yazarı Hasan Cemal ve Taraf Gazetesi Yazarı Rasim Ozan Kütahyalı hakkında ''İzmir'e ve İzmir halkına hakaret ettikleri'' gerekçesiyle açtığı 1'er liralık manevi tazminat davası "zorunlu dava arkadaşlığı" bulunmadığı ve harçların bir kişi adına yatırılmış olduğu hakim tarafından tesbit olunarak hakim tarafından ertelendi.

Ayrıca hakim, kanıt olarak gösterilen gazetelerin asılların ulaştırılmasını istedi. Dava 19 Nisan 2010 tarihinde yeniden görülecek.

Mahkeme çıkışında konuşan İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, geçen aylarda kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP)'nin konvoyuna karşı İzmir'de bir takım olaylar yaşandığını belirterek şöyle konuştu: "Olayları kaleme alan Milliyet Gazetesi köşe yazarı Hasan Cemal "Gerilla Kıyafetli Çocuklar" ile Taraf Gazetesi Yazarı Rasim Ozan Kütahyalı "Faşizmin Başkenti İzmir" isimli birer köşe yazısı yazmışlardı. Bunun üzerine başta ben olmak üzere 49 meclis üyesi bu iki köşe yazarına karşı 1'er liralık tazminat davası açtık."

Değirmenci, davadaki amacı şöyle anlattı: "Kütahyalı'nın yazısında, 'İzmir faşizmin başkenti olmuştur, İzmir'in psikolojisi bozuk, yıl boyunca evlerinde ve iş yerlerinde sürekli bayrak ve Atatürk resmi asan bir şehirden bahsediyoruz' ifadelerini kullanmıştı.

Hasan Cemal ise ''Bir yanda gerilla kıyafetli çocuklar, öte yanda pencerelerden sarkıtılan kalpaklı Atatürk bayrakları, barış bunun neresinde? Kalpak ve gerilla ikisi de savaşın simgeleri değil mi?'' ifadelerini kullanmıştı. Biz bunların İzmir ve İzmirliler için doğru tanımlar olmadığını düşünüyoruz. İfade ve basın özgürlüğü Atatürk ve bayrağa hakaret ederek olmaz. İzmir'i temsil eden en üst kurumun üyeleri olarak biz İzmir'e hakaret eden yazarların adalet önünde hesap vermesini istiyoruz."
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2010 Pazartesi 13:26:02
Güncelleme :1 Mart 2010 Pazartesi 15:31:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?