5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Gediz'i kurtarmaya kararlıyız

ÇEVRE VE ORMAN BAKANI EROĞLU İZMİR'DE

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Gediz'i kurtarmaya kesinlikle kararlıyız. Küçük Menderes'e de el atmayı düşünüyoruz. Mutlaka onun içinde eylem planı yapacağız" dedi.

İzmir'de bir dizi ziyaret ve Menemen Atıksu Arıtma Tesisi'nin açılışına katılacak olan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, sabah saatlerinde İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ı makamında ziyaret etti. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Eroğlu, İzmir'i Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi olarak nitelendirerek Hükümet olarak İzmir'i çok önemsediklerini söyledi.

Gediz projesinin bir adımı olan Menemen Atıksu Arıtma Tesisi'nin açlışını yapmak üzere İzmir'e geldiğini belirten Eroğlu, gerek çevre gerek ormancılık faaliyetleri açısından 2010 yılını İzmir'in hamle yılı olarak ilan ettiklerini söyledi. Özellikle Gediz'in İzmir için çok önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, Türkiye'deki 26 havzanın üçünün bu bölgede olduğunu Büyük Menderes ve Küçük Menderes havzalarının bilhassa Gediz'in kurtarılmasının çok önemli olduğunu vurguladıklarını söyledi. Bununla ilgili eylem

planı çıkarıldığını anlatan Eroğlu, şunları söyledi: "Geçen yıl Manisa'da toplantı yaptık ve burada önemli kararlar alındı. Neticede İzmir ayağı 2012 yılı sonunda bitecek. Manisa, Uşak ve Kütahya ayaklarını dikkatle takip ediyoruz. Bizim böyle bir mecburiyetimiz yok ama artıma tesislerinin yatırımlarının 3'te birine katkıda bulunma için karar aldık. Bu bölgede sadece atık su artıma meselesi değil katı atık sorunu da var. Manisa'da problem vardı tabi sadece sanayi atık suları bu dereleri kirletmiyor. Katı

atıkları da kirletiyor. Burada bertaraf tesisinin biteceğini ifade ediyorum. Artık katı atıkların Kocaeli'ye kadar gitmesine gerek kalmayacak."

Çevre konusunda da çok güzel adımlar atıldığını anlatan Eroğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Gediz'i kurtarmaya kesinlikle kararlıyız. Küçük Menderes'e de el atmayı düşünüyoruz. Mutlaka onun içinde eylem planı yapacağız. Gediz'e kilitlendik inşallah Küçük Menderes'e de kilitleneceğiz. Dünyanın incisi İzmir'e bu dereler yakışmıyor. Hep birlikte belediyelerimizle müşterek olarak yapacağız. Valimiz Küçük Menderes için de bir çalışma istedi hiç olmazsa iki nehri kurtarmak istiyoruz."

YANAN ORMAN ARAZİLERİNDE PEŞKEŞ SÖZ KONUSU DEĞİL

Ormancılık faaliyetleri hakkında da bilgi veren Eroğlu, son bir yıl içinde 6 bin 500 hektar alan hedeflenmişken yaklaşık 10 bin hektar alanın ağaçlandırıldığını söyledi. Ağaçlandırma konusunda ortaya koyduğu ağaçlandırma kampanyasından dolayı İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç'a teşekkür eden Eroğlu, valinin İzmir'deki tüm kamu kurum ve kuruluşlarını harekete geçirerek ağaçlandırma ve erozyonla mücadele konusunda Türkiye birincisi olarak büyük bir hamle yaptığını söyledi.

Yanan orman arazileri ile ilgili çeşitli polemiklerin yapıldığını ve bu arazilerin birilerine peşkeş çekileceği söylentilerine de cevap veren Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "21 Mart günü Seferihisar'da sayın cumhurbaşkanımızın talimatıyla yanan ağaçların yerine yenileri dikildi. Bu son derece sevinç verici. Bu yanan alanlarla ilgili çeşitli polemikler var. Bunlar birilerine peşkeş çekilecek diye. Sureti katiyetle bir santimetre orman alanının işgal edilmesi mümkün değil. Çünkü uydudan kontrol

ediyoruz. İşgal edildi diyen varsa onların alınlarından öperiz. Yapıldı diyen varsa gidelim hemen kendi elimizle o işgali kaldıralım. Hükümetimizin döneminde işgallere son verildi. Orman işgali söz konusu değil yanan alanlarda yananların 10 katı kadar ağaç dikildi."

Devlet Su İşleri faaliyetleri hakkında da bilgi veren Bakan Eroğlu, yapımı tamamlanan Gördes Barajı'nın bitirildiğini, 2 metre çapındaki borularının İzmir'e doğru döşenmeye başladığını ve yılda 59 milyon metreküp içme suyu taşınacağını söyledi. Beydağ Barajının da bitirildiğini hatırlatan Eroğlu, suyun Ödemiş Ovası'na taşınması için 30 Nisan'da ihaleye çıkılacağını sözlerine ekledi.

ÇEVRE VE ORMAN BAKANI EROĞLU İZMİR'DE
İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2010 Cuma 12:39:04
Güncelleme :2 Nisan 2010 Cuma 14:50:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?