5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Hayat kurtaran polisler

HAYAT KURTARAN POLİSLER

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uygulama ile Türkiye'de çok sık rastlanmamasına rağmen yaşanabilecek muhtemel durumlara karşı müzakereci polisler yetiştiriliyor.

Almanya'dan gelen uzmanlar eşliğinde 2 hafta süren eğitimler sonucunda İzmir'den 3 komiser de müzakereci sıfatını taşıyor. Yaklaşık 2 hafta süren eğitimlerde kaçırma, rehin alma, intihara teşebbüs olaylarına müdahale etme şekli ve izlenilmesi gereken yollar gösteriliyor.

Müzakereci yani arabuluculuk Türkiye'de tam anlamıyla yerleşmemiş bir kavram olsa da ABD başta olmak üzere birçok batı ülkesinde önemsenen bir durum. Türkiye'de, gerek rehine kurtarma operasyonları gerekse intihar olaylarına müdahale doğaçlama olarak yapılıyordu. ABD ve batı ülkelerinde müzakereciliğe verilen önem ise azımsanmayacak kadar büyük. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, başarılı ve yetenekli polisler müzakerecilik kursuna alınıyor. Almanya'dan gelen uzmanlar

eşliğinde yaklaşık 2 haftalık sıkı bir eğitimden geçen polislere kaçırma, rehin alma, intihara teşebbüs olaylarına müdahale etme şekli ve izlenilmesi gereken yollar gösteriliyor.

 

İZMİR'DEN 3 KOMİSER

Ankara'daki kurslara katılarak müzakereci polis unvanını alan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden Komiser Şamil Aydın, Cinayet Büro Amirliği'nde Komiser Engin Sunguroğlu ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden Şahap Köse yaklaşık 2 yıldır İzmir'de hayat kurtarıyor. Müzakereci polislerin görev aldığı en önemli olaylardan birinin ise Aydın'ın Kuşadası ilçesinde 13 Mayıs 2009'da yaşanan rehin alma olayı olduğu bildirildi. Kendisine 'çilekeş' diyen Serkan Sağlam (28), pompalı

tüfekli tüfekle girdiği bankada 11 kişiyi rehin almış, İzmir'den giden müzakereci polisin ikna çabaları sonucunda 7 saat sonra rehineleri serbest bırakmıştı. İzmir'de görevli 3 komiserin, intihar etmek isteyen çok sayıda kişiyi ikna edip hayatını kurtardığı öğrenildi.

Hollywood filmlerinin çoğunda da müzakerecilik konusu detayları ile işlendi. Özellikle rehine kurtarma olaylarında müzakerecilik olmazsa olmazlardan. "The Negotiator" ve "Rehine" isimli filimler müzakerecilik konusunu işleyen en meşhur Hollywood yapımı filmlerdir.

 

DÜNYADAN ÖRNEKLER

Amerika'da Idaho kentinde 22 Ağustos 1992'de meydana gelen ve Ruby Rıdge-Idaho adıyla bilinen tarikatla ilgili görüşmelerde 500'den fazla FBI personeli görev almış ve 83 gün müzakere yapılmaya çalışılmış, ancak uzun süren bu görüşmelerden olumlu sonuç alınamamıştır. Deneyimsiz olan güvenlik görevlilerinin hataları sonucu başarılı olunamamıştır. Bir diğer örnek ise 28 Şubat 1993 tarihinde ABD'de meydana gelen ve 'Vako olayı' ismiyle bilinen olayda, taktik komutanı general, müzakere komutanı ise alt

rütbede olduğundan koordinasyon ve iş birliği içinde çalışılamamış, müzakere ekibi ayrı, taktik ekibi ayrı ve birbirinden kopuk çalışmışlar. Olay yerine tank getirilmiş, sonuç olumsuz olmuş ve 83 kişi bu yüzden hayatını kaybetmiştir. Sonuçta bu olayın komutanı yargılanmış ve cezalandırılmıştır.

HAYAT KURTARAN POLİSLER
HAYAT KURTARAN POLİSLER
İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2010 Cumartesi 10:19:00
Güncelleme :3 Nisan 2010 Cumartesi 17:33:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?