5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İhracatçılar Japonya yolcusu

İHRACATÇILAR JAPONYA YOLCUSU

Yıllık 62 milyar dolarlık ithalatla dünyanın en büyük gıda ithalatçısı ülkeleri arasında yer alan Japonya'ya, Türkiye'den gıda ürünleri ihracatını arttırmak isteyen Ege İhracatçı Birlikleri, Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda , Türkiye İhracatçılar Merkezi organizasyonunda 8-12 Haziran 2010 tarihleri arasında Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Başkanlığı'nda, Tokyo'da “Gıda Sektörel Ticaret Heyeti” programı düzenliyor.

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, Türk ihracatçılarının Japonya pazarından yüzde 1'in altında olan pazar paylarını arttırmayı amaçladıklarını söyledi. Japonya'da Türkiye'ye karşı büyük bir sempati olduğunu kaydeden Alper; “Japon halkında, Türk halkına karşı büyük bir sempati var, İki ülke arasında vize yok, tarım alanları olmadığı için gıda ürünleri üretimleri sınırlı, 2009 yılında Japonya'da 'Türkiye Yılı', bu yıl ise Türkiye'de 'Japonya Yılı' olarak kutlanıyor. Bu avantajları kullanıp Japonya'ya ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz” dedi. Japon Halkının alım gücü yüksek ve tüketici bilinci had safhada olduğuna dikkati çeken Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper şöyle devam etti: “Gıda ihtiyacını ithalatla karşılayan 120 milyonluk bu pazara, deniz ürünleri, domates salçası ve konserveleri, turşular, makarna çeşitleri, kuru meyveler, fındık, zeytin ve zeytinyağı, un ve unlu mamuller, bitki çayları ve şifalı bitkiler ile baharatlar, şekerlemeler, süt ürünleri, et ve et ürünleri hariç şarküteri ürünleri, diyet ürünleri, yumurta, kanatlı eti ve ürünleri, dondurulmuş gıdalar, meyve ve sebzeler, gıda katkı maddeleri, organik gıdalar, hazır çorbalar, çeşniler, bira, brendi, likör, sert alkollü içecekler, viski, şarap, meyve suyu, maden suyu, diğer alkollü ve alkolsüz içecekler vb. gıda ve işlenmiş tarım ürünleri sektöründe uluslararası standartlara uygun ürün üretimi yapan ve ihraç eden tüm firmalarımızı ticaret heyeti organizasyonumuza katılmaya davet ediyoruz.”

Tokyo'da Türk ve Japon iş adamları arasında ikili iş görüşmelerinin gerçekleştirileceğine dikkati çeken Alper, ayrıca Japon iş çevrelerinin de katılımıyla ülkemiz ihracat potansiyelinin tanıtımının yapılacağı ve iki ülke arasında işbirliği olanaklarının değerlendirileceği Türkiye-Japonya İş Forumu düzenleneceğini kaydetti.

“JAPONYA'YA NE SATIYORUZ?”

Türkiye, yıllık 62 milyar dolar gıda ithalatı yapan Japonya'ya her yıl artmakla birlikte çok fazla ihracat yapamıyor. Türkiye, Japonya'nın en fazla gıda ürünleri ithal ettiği ülkeler arasında 31. Sırada yer alıyor. Türkiye, 2006 yılında Japonya'ya 132.9 milyon dolar, 2007 yılında 163 milyon dolar ve 2008 yılında 177.2 milyon dolarlık gıda ürünleri ihraç etti. En fazla ihraç ettiğimiz ürünler ise orkinos balığı, domates püresi, domates salçası ve makarna. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Japonya'yı hedef Pazar olarak seçti ve çalışmalarını bu ülkede yoğunlaştırdı.

Ege İhracatçı Birlikleri, bu yıl Mart ayında düzenlenen FOODEX JAPAN Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu 2004 yılından beri İGEME ile ortaklaşa gerçekleştirmektedir. 8-12 Haziran 2010 tarihleri arasında Tokyo'da düzenlenecek olan, “Gıda Sektörel Ticaret Heyeti” programına katılmak isteyen ihracatçıların Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Fuarlar Servisi ile fuarlar@egebirlik.org.tr e-posta adresinden veya 0232 488 60 40-42 -46 numaralı telefonlarından temasa geçebilirler.

İHRACATÇILAR JAPONYA YOLCUSU
İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2010 Cuma 14:47:00
Güncelleme :21 Mayıs 2010 Cuma 16:24:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?